ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                        16-10-2023

Θ. Ξανθόπουλος: Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση. Να αποδοθούν άμεσα σε όλους τους πλημμυροπαθείς τα 6.600€  για τις πρώτες ανάγκες, τις ζημιές σε οικοσκευή και τις απλές επισκευαστικές εργασίες στο Νομό Τρικάλων

O βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε Ερώτηση που κατέθεσαν 23 βουλευτές με πρωτοβουλία της βουλευτή Τρικάλων Μαρίνας Κοντοτόλη, με την οποία εγκαλούν την κυβέρνηση για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας και ζητούν να αποδοθούν άμεσα σε όλους τους πλημμυροπαθείς τα 6.600€ για τις πρώτες ανάγκες, τις ζημιές σε οικοσκευή και τις απλές επισκευαστικές εργασίες στο Νομό Τρικάλων.

   “ Ένα μήνα σχεδόν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας «Daniel», οι κυβερνητικές εξαγγελίες για άμεση αποζημίωση και αποκατάσταση των καταστροφών δεν έχουν υλοποιηθεί. Ανήμποροι να ανταπεξέλθουν στις τεράστιες δυσκολίες οι κάτοικοι του Νομού Τρικάλων, νιώθουν οργή κι αγανάκτηση.Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί ανακοίνωσαν ότι με διαδικασίες εξπρές θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς και μάλιστα ταχύτερα από αυτές της κακοκαιρίας του «Ιανού». Ποιος να πιστέψει, όμως, ότι οι διαδικασίες θα είναι εξπρές, όταν η Υπουργική Απόφαση για τις αποζημιώσεις του «Ιανού» δημοσιεύτηκε μόλις λίγες μέρες μετά την κακοκαιρία «Daniel» και συγκεκριμένα στις 13/9/2023 (ΦΕΚ 5417/17483/13-9-2023), τρία ολόκληρα χρόνια μετά;”, τονίζουν οι βουλευτές.

Σημειώνουν επίσης ότι ειδικά για τις καθολικά πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, η ενίσχυση για απλές επισκευαστικές εργασίες ή και την αντικατάσταση της οικοσκευής, θα ανέρχεται στο ποσό των 6.000 ευρώ και συνολικά στο ποσό των 6.600 ευρώ, μαζί με το ποσό για τις πρώτες βιοτικές ανάγκες. Όπως, όμως, καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς του Νομού Τρικάλων, σχεδόν ένα μήνα μετά, μόνο  ένα μέρος των πληγέντων έχει λάβει στον τραπεζικό του λογαριασμό το ποσό των 6.600€, ακόμα και στις καθολικά πληγείσες περιοχές που αναφέρονται παραπάνω.

“Εδώ εμφανίζεται η οργή των κατοίκων που ακούνε «αποζημίωση για τις πρώτες βιοτικές ανάγκες» κι ένα μήνα μετά δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ. Πώς ζουν άραγε αυτοί οι άνθρωποι ένα μήνα τώρα; Πώς ψωνίζουν τα βασικά αγαθά για να σταθούν στη ζωή; Τι να πιστέψουν από αυτά που ακούν και δεν βλέπουν παρά μόνο λάσπες, σκουπίδια, νεκρά ζώα και λασπόνερα στις περιουσίες τους;”, επσημαίνουν και καλούν την κυβέρνηση να τηρήσει τις εξαγγελίες τους. Στο πλαίσιο αυτό ερωτούν μεταξύ άλλων τους αρμόδιους υπουργούς πόσοι είναι οι δικαιούχοι πλημμυροπαθείς, σε πόσους έχει αποδοθεί το ποσό των 6.600 ευρώ και πότε πρόκειται να πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων στο σύνολο τους.

    Επισυνάπτεται η Ερώτηση