Θ. Ξανθόπουλος για την ημέρα της γυναίκας: Κοινός αγώνας έως ότου εξαλειφθούν οριστικά όλες οι μορφές διάκρισης, καταπίεσης και έμφυλης βίας

8-3-2022

    Tιμούμε σήμερα, την επέτειο των 165 χρόνων, από την εξέγερση των γυναικών εργατριών της Νέας Υόρκης, οι οποίες διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής. Στα χρόνια που πέρασαν, το γυναικείο, φεμινιστικό  κίνημα έδωσε και κέρδισε πολλές μάχες για την χειραφέτηση των γυναικών, την αναγνώριση της ισότητας, την δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Ο αγώνας αυτός όμως συνεχίζεται καθώς θεμελιώδη δικαιώματα εξακολουθούν  να πλήττονται και να υπονομεύονται από πολιτικές και λογικές που ωθούν στην εξαθλίωση, την φτώχεια, την ανισότητα, την αδικία και κάθε μορφής βία.

      Η σημερινή ημέρα της γυναίκας, μέσα στη δίνη του πολέμου στην Ουκρανία αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Συμβολίζει την πανανθρώπινη αντίθεσή σε κάθε μορφή βίας και παραβίασης των κανόνων δικαίου. Στηρίζουμε και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις γυναίκες, θύματα του εγκληματικού πολέμου.

      Οσον αφορά τη χώρα μας, η βία κατά των γυναικών, παρουσιάζει ανησυχητική έξαρση. Πέρσι μόνο, καταγράφηκαν 17 εγκλήματα γυναικοκτονιών και άλλα δύο τους πρώτους μήνες του 2022. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και απαιτεί την λήψη μέτρων. Ένα από αυτά, είναι και η νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία που έχει ωριμάσει πλέον ως αίτημα.

    Ο αγώνας για την πραγματική κατάκτηση της ισότητας στην εργασία, την εκπαίδευση, την κοινωνία, είναι διαρκής. Και θα τον δώσουμε όλοι μαζί, έως ότου εξαλειφθούν οριστικά όλες οι μορφές διάκρισης, καταπίεσης και έμφυλης  βίας.