Θ. Ξανθόπουλος για τους κρατούμενους και την απουσία μέτρων προστασίας τους από τον κορωνοϊό: Τους θεωρούν παρίες-Δήλωση στο Documento

Ο τομεάρχης δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος κάνει λόγο για κυβερνητική ανεπάρκεια παντελή έλλειψη σχεδίου σε σχέση με την πανδημία ενώ αναφερόμενος στον θεσμό των αδειών και την περικοπή τους σημειώνει πως είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της κυβερνητικής ανεπάρκειας στο κομμάτι του σωφρονισμού. Η λογική του βλέποντας και κάνοντας έχει κοντά ποδάρια. Εδώ δεν υπήρχε ένα σχέδιο για το πώς θα διαχειριστούν τα ζητήματα του κορονοϊού τον Σεπτέμβριο μάλιστα έγινε και η περίφημη δήλωση ότι το σωφρονιστικό σύστημα είναι θωρακισμένο από τον ιό.

Αναφερόμενος στο δόγμα νόμος και τάξη που διέπει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο Θ Ξανθόπουλος υποστηρίζει ότι όλα αυτά συνθέτουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους κρατούμενους. «Αυτά που ξέρετε τελείωσαν Εδώ θα υπάρξει τάξη απόλυτη και κανείς δεν μπορεί να ασκήσει δικαιώματα χωρίς την άδεια/συναίνεση της πολιτικής προϊσταμένης».

Η ιδεοληψία του νόμος και τάξη στο σωφρονιστικό σύστημα αλλά και η μη ουσιαστική προστασία των έγκλειστων από την πανδημία συνθέτουν από κοινού όπως λέει ο Θ. Ξανθόπουλος ένα εκρηκτικό άθροισμα. «Θα έπρεπε να υπάρχει ένας προγραμματισμός οι άνθρωποι που θα παίρνουν τις άδειές τους να υφίστανται το τεστ άμα τη επάνοδο να υπάρχουν χώροι στους οποίους θα έμεναν όσοι αντιμετώπιζαν συμπτώματα ή θα ήταν θετικοί στο διάστημα της καραντίνας όλο αυτό το πρωτόκολλο που συνηθίζεται στους εκτός φυλακής.Η κυβέρνηση όμως αφενός δεν το έχει προγραμματίσει ενδεχομένως να μην έχει περάσει από το μυαλό της και αφετέρου δεν ασχολείται με αυτούς τους θεωρεί παρίες Αυτό έχει δημιουργήσει τα φαινόμενα που βιώνουν όλοι οι κρατούμενοι στις φυλακές Είναι ενδεικτικό και το ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι οι πρώτοι που φωνάζουν ότι είναι ανάγκη η λειτουργία του θεσμού των αδειών. Γιατί ακριβώς εκτονώνεται η πίεση στις φυλακές ηρεμούν οι κρατούμενοι αποκαθίσταται μια κανονικότητα και υπάρχει για τη ζωή στη φυλακή μια ηρεμία».

«Αυτά όλα λοιπόν δεν μπορεί να τα υπηρετήσει η πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά το σωφρονιστικό σύστημα ακριβώς γιατί συνδυάζεται η ανικανότητα και η έλλειψη οργάνωσης με την ιδεοληψία του εσάς θα σας συντρίψουμε γιατί είστε το εύκολο τμήμα της καταστολής» τονίζει κλείνοντας και υπενθυμίζει ότι στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τα ζητήματα του σωφρονισμού να αποτελέσουν αντικείμενο δημόσιας συζήτησης και διαβούλευσης.