ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                    8-9-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Η δικαστική ανεξαρτησία δεν είναι τυπική διακήρυξη αλλά διαρκές ζητούμενο

“Η δικαστική ανεξαρτησία δεν είναι μια τυπική διακήρυξη, αλλά ένα ουσιαστικό αίτημα. Ένα διαρκές ζητούμενο, ποτέ δεδομένη. Και σε τούτο μοιάζει με την Ελευθερία, ίσως και να ταυτίζεται”, τόνισε μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος, χαιρετίζοντας το συνέδριο με θέμα “Η Ελληνική Δικαιοσύνη από την Επανάσταση του 1821 έως σήμερα. Σημαντικοί σταθμοί και προοπτικές”, που διεξάγεται στο ΚΠΣΝ, υπό την αιγίδα της ΠτΔ, Αικ. Σακελλαροπούλου. Ο κ. Ξανθόπουλος, που εκπροσώπησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλ. Τσίπρα, επεσήμανε επίσης στον χαιρετισμό του:

“Διακόσια χρόνια μετά, η Δικαιοσύνη αποτελεί ισότιμη πολιτειακή λειτουργία και συμμετέχει ενεργά στην ευρωπαϊκή κοινότητα δικαίου. Αυτό δεν είναι μικρό επίτευγμα. Και, κυρίως, δεν υπήρξε αυτονόητο. Χρειάστηκαν αγώνες για να επιτευχθεί. Μέχρι τη μεταπολίτευση, η ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης σημαδεύτηκε από διαδοχικές παρεμβάσεις και υπονόμευση της ανεξαρτησίας της”.

 Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην ανάγκη να ενισχυθούν οι θεσμοί αυτοδιοίκησης της δικαιοσύνης, σημείωσε: “Νομίζω πως πλέον έχει φτάσει σε βαθμό θεσμικής ωριμότητας τέτοιον, που της επιτρέπει να αναλάβει και η ίδια αυτοτελώς πρωτοβουλίες για τα του οίκου της”.

“Το μεγάλο πρόβλημα της δικαιοσύνης αφορούσε διαχρονικά τις παρεμβάσεις της πολιτικής εξουσίας στην ανεξαρτησία της. Νομίζω πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται πλέον από τις ιδιωτικές εξουσίες, ιδίως την οικονομική και τη μιντιακή. Που, όμως, απειλούν εξίσου και τις υπόλοιπες κρατικές λειτουργίες. Το στοίχημα για τη δικαιοσύνη –και γενικότερα για την κρατική εξουσία– στα χρόνια που έρχονται θα είναι να υπερασπιστεί επιτυχώς το δημόσιο χώρο και τα δημόσια αγαθά από την επέλαση αδηφάγων ιδιωτικών συμφερόντων. Και αυτό το στοίχημα οφείλουμε ως συντεταγμένη Πολιτεία να το κερδίσουμε. Και θα το κερδίσουμε!”, κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.

Επισυνάπτεται το κείμενο του χαιρετισμού