ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                 28-3-2024

Θ. Ξανθόπουλος: Η καθεστωτική νοοτροπία της κυβέρνησης απειλεί το κράτος δικαίου και το μεταπολιτευτικό συμβόλαιο της ελληνικής δημοκρατίας-Η κοινή αντίδραση της προοδευτικής αντιπολίτευσης ανησυχεί εξαιρετικά την κυβέρνηση-Η διπλή απρέπεια του κ. Φλωρίδη

Με αναφορά στη διπλή απρέπεια, όπως την χαρακτήρισε, του υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη, σχετικά με το έγκλημα των Τεμπών, ξεκίνησε την καταληκτική ομιλία του στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θ. Ξανθόπουλος. “Ο κ. Φλωρίδης μετά τη μεγάλη απρέπεια με την απαράδεκτη έκφραση του για τα μπάζα και το μπάζωμα.για την οποία εισέπραξε την μήνι και την αντίδραση όλης της κοινωνίας, έκανε και μια δεύτερη λαθροχειρία, νομική. Είπε ότι οι κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ εμπόδισαν την παράδοση των αποσπασμάτων συνομιλιών στη δικαιοσύνη και ότι ο ίδιος με νομοθετική πρωτοβουλία ξεμπέρδεψε το κουβάρι. Η αλήθεια είναι ότι ο νόμος του 2022 για την ασφάλεια των συγκοινωνιών, δεν δικαιολογούσε την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για το συγκεκριμένο αδίκημα και το εφεραν με νέο νόμο. Ουσιαστικά δηλαδή νόμο της ΝΔ διόρθωσε ο κ. Φλωρίδης”, ανέφερε ο κ. Ξανθόπουλος.

Και συνέχισε:“Ειλικρινά τρόμαξα και με την προσέγγιση του κ. Σκέρτσου. Που έθεσε το γεγονός ότι για το Μάτι δεν προφυλακίστηκε κανείς, ενώ για τα Τέμπη τρεις, κάνοντας αδιανόητη σύγκριση διαφορετικών περιστατικών για τα οποία αποφαίνεται η δικαιοσυνη και εμείς δεν πρέπει να έχουμε κανένα λόγο. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικά όσα είπε γιατί δείχνουν την καθεστωτική νοοτροπία της κυβέρνησης”,

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας, σημείωσε: “Γιατί υπάρχει μια σειρά γεγονότων που βάλλουν ευθέως κατά του κράτους δικαίου και αυτού που έχουμε συμφωνήσει ως μεταπολιτευτικό συμβόλαιο της ελληνικής δημοκρατίας. Αρχικά με τις υποκλοπές. Για τις οποίες υπάρχει το πόρισμα της κατά του Σύνταγμα αρμόδιας Αρχής, για τις υπκλοπαπείσες συνομιλίες του κ. Ανδρουλάκη, μελών του υπουργικού συμβουλίου, στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Και έχει αφετηρία το παράνομο λογισμικό και το πρωθυπουργικό γραφείο. Οπουδήποτε στην Ευρώπη ο κ. Μητσοτάκης θα είχε παραιτηθεί μέσα σε 24 ώρες, αλλά εδώ δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο”. Και συμπλήρωσε:” Η κυβέρνηση παρεμβαίνει στη δομή και λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών με στόχο να ελέγξει κάθε μορφή της δημόσιας ζωής. Διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα πολιτών που ενεγράφησαν στην πλατφόρμα αποδήμων. Παρόλες τις προσπάθειες της κ. Κεραμέως, αποδείχθηκε ότι τα στοιχεία ήρθαν αρχές 2024 από τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ”, είπε.

  “Τέλος είναι αδιανόητο το γεγονός, ότι στα Τέμπη, την ώρα που η χώρα ήταν σοκαρισμένη, από τον θάνατο άγνωστου αριθμού ανθρώπων, τις πρώτες πρωινές ώρες κάποιος με διαπίστευση μπαίνει και παίρνει τα στοιχεία των συνομιλιών, τα παραδίδει σε κάποιον άλλο και δεν ξέρουμε ποιός τα χαλκεύει, κάνει κοπτοραπτική με στόχο να ενισχυθεί ουσιωδώς η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης περί ανθρώπινου λάθους”, επισήμανε.  

“Πρέπει να αντιδράσει το πολιτικό σύστημα. Έχουμε σύμφυση εκτελεστικής εξουσίας και δημοσίου. Και αυτό είναι αντίθετο με τις αρχές του κράτους δικαίου και του μεταπολιτευτικού συμβολαίου. Αυτή την διάσταση έχει η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας. Αυτή την ανάγκη της κοινωνίας εξυπηρετεί. Και το ότι η προοδευτική αντιπολίτευση συνομολογεί ένα κείμενο που αποτελεί υπεράσπιση και κατοχύρωση του κράτους δικαίου, ανησυχεί εξαιρετικά την κυβέρνηση. Η κοινωνία μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά της”, κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.