ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                25-11-2021

Η κυβέρνηση αρνείται να προστατέψει τα σπίτια των ευάλωτων οφειλετών από μαζικούς πλειστηριασμούς-Σοβαρά τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών απειλούν περιουσιακά δικαιώματα πολιτών

      Ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, κατέθεσε ερώτηση για τα σοβαρά τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών του νέου πρωχευτικού νόμου αλλά και τον κίνδυνο μαζικών πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών μετά την άρνηση της κυβέρνησης να τους αναστείλει και να παρέχει οποιαδήποτε προστασία.

    Στην ερώτηση, που υπογράφεται συνολικά από 51 βουλευτές, επισημαίνονται χαρακτηριστικά:

–   Τα σοβαρά τεχνικά προβλήματα που διαπιστώνονται στη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ακυρώνουν ουσιαστικά την διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών που τόσο προέβαλε η κυβέρνηση, θέτουν σε κίνδυνο περιουσιακά δικαιώματα των πολιτών και συνιστούν μια ακόμη κοροϊδία των οφειλετών.

–    Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ, από την 1-6-2021 έως τις 31-10-2021,  37.779 οφειλέτες έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και ξεκίνησαν την αίτησή τους για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων, δημόσιο και φορείς κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς όμως να την έχουν υποβάλλει ακόμα.

–   Η κυβέρνηση δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τη τύχη της περιουσίας και των σπιτιών των νοικοκυριών που επλήγησαν τόσο από την δεκαετή οικονομική κρίση όσο και από τις συνέπειες της πανδημίας. Απέρριψε τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για πάγωμα όλων των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έως τον Ιούνιο του 2022 χωρίς κανένα ουσιαστικό επιχείρημα. Την ιδια στιγμη, σύμφωνα με δημοσιεύματα, επικαλούνται κίνδυνο απώλειας τιτλοποιήσεων δανείων στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής» και σχεδιάζουν να βγάλουν αρχές του νέου έτους, στο «σφυρί» του e-auction 40.000 ακίνητα, 8.000-10.000 από τα οποία αφορούν πρώτες κατοικίες ευάλωτων νοικοκυριών,

–     Η συνεχιζόμενη μέχρι τις 31-12-2021 αποχή των δικηγόρων από τις διαδικασίες της αναγκαστικής εκτέλεσης, με εντολείς Τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, κατά της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών, είναι αυτή που ουσιαστικά έχει αποτρέψει μέχρι τώρα τη διενέργεια μαζικών πλειστηριασμών ακινήτων μέσα στο 2021, καθώς τυπικά από την 1-6-2021, η διαδικασία  είναι πλέον ανοικτή.

       Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί, αν σκοπεύει η κυβέρνηση να θέσει σε πραγματική λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα ή αποτελεί για εκείνη απλώς προπέτασμα καπνού και πρόσχημα για την άμεση εφαρμογή της επόμενης, κυρίως φάσης του νόμου, που προβλέπει την πτώχευση φυσικών προσώπων και εμπόρων και την ρευστοποίηση ολόκληρης της περιουσίας τους. Ερωτώνται επίσης αν προτίθεται η κυβέρνηση να προστατέψει ουσιαστικά τα σπίτια των ευάλωτων νοικοκυριών αναστέλλοντας τουλάχιστον ως τον Ιούνιο του 2022, όλες τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης καθώς και αν ανέλαβε άλλες δεσμεύσεις και ποιες, προς τους θεσμούς μετά την τελευταία αξιολόγηση.

   Επισυνάπτεται η ερώτηση