ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                        23-4-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση πλήττει τη φερεγγυότητα της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος-Θέλει ανενδοίαστα να ελέγξει όλους τους θεσμούς

«Η τροπολογία που δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να επιλέγει τον Πρόεδρο της Αρχής για την Καταπολέμηση τη Νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, δείχνει τη δυσανεξία της στη λειτουργία των θεσμών. Είναι ανενδοίαστη σε ότι αποτελεί πρόσκομμα και εμπόδιο στις επιλογές της», δήλωσε  ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στο Κόκκινο.

«Η Αρχή για το ξέπλυμα είχε πάντα επικεφαλής εν ενεργεία εισαγγελικό λειτουργό που επιλεγόταν από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλο(ΑΔΣ). Η κυβέρνηση της ΝΔ με τη νέα ρύθμιση διευρύνει τους υποψήφιους επικεφαλής της Αρχής, συμπεριλαμβάνοντας και συνταξιούχους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς. Όμως ο συνταξιούχος δεν επιλέγεται από το ΑΔΣ που έχει όλα τα εχέγγυα τη ανεξαρτησίας αλλά με απόφαση των αρμόδιων υπουργών. Είναι προφανές ότι η νέα διάταξη απονομιμοποιεί στη συνείδηση των πολιτών την Αρχή. Είναι ένα κακό μήνυμα για την φερεγγυότητά της», τόνισε.

«Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα μας αναρριχήθηκε στην κορυφαία κατηγορία των χωρών όσον αφορά τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της διακίνησης μαύρου χρήματος. Πολύ φοβάμαι ότι με αυτά που γίνονται, η θέση της χώρας μας θα κατακρημνιστεί, με ευθύνη της κυβέρνησης», συμπλήρωσε.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση εάν η εξέλιξη αυτή υλοποιεί το δόγμα Βορίδη για τοποθέτηση δικών μας ανθρώπων σε όλες τις  θέσεις-κλειδιά του κράτους, σημείωσε:  Με την πρακτική αυτή, απαξιώνεται στη συνείδηση του κόσμου κάθε θεσμικός φραγμός  στην αυθαιρεσία της εκτελεστικής εξουσίας  Τα αναγκαία θεσμικά αντίβαρα παύουν να έχουν σημασία γιατί θεωρούνται ότι είναι πλέον έρμαια της όποιας εξουσίας. Η ήττα που θα έχουμε υποστεί ως πολιτικό σύστημα από την απαξίωση των θεσμών θα είναι πολύ διαρκέστερη από την ήττα ή νίκη του δόγματος Βορίδη».

Ακούστε την συνέντευξη