ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΤΟΜΕΡΑΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
9-10-2020
Θ. Ξανθόπουλος: Μείζον ζήτημα για την δημοκρατία, η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης-Η αλήθεια για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και την επιτάχυνση της δίκης
Ημέρα δημοκρατικής ανάτασης αισιοδοξίας και ελπίδας, χαρακτήρισε, μιλώντας στη Βουλή, την ημέρα έκδοσης της ιστορικής δικαστικής απόφασης για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
«Αποδείχθηκε ότι όταν η κοινωνία λειτουργεί, λειτουργούν και οι θεσμοί,» πρόσθεσε και σημείωσε: Η δικαιοσύνη μίλησε. Κι όμως αυτή την ημέρα, επιλέξατε να δηλητηριάσετε. Το μείζον ζήτημα ήταν η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, και αυτό συνέβη.. Να δούμε την ουσία της υπόθεσης. Οτι η Χ.Α είναι μια εγκληματική οργάνωση και μετά την ψήφο των πολιτών που τους εκδίωξε από τη Βουλή, με την δικαστική απόφαση, οδηγούνται στη φυλακή».
Μιλώντας για το θέμα της αλλαγής των Ποινικών Κωδίκων και όσα ακούστηκαν, επανέλαβε ότι όσον αφορά το θέμα του ύψους της ποινής, αυτό που έχει σημασία είναι ο χρόνος πραγματικής έκτισης της, δηλαδή πόσο θα μείνει κάποιος στη φυλακή. Και με τον νέο Ποινικό Κώδικα, το ελάχιστο όριο παραμονής στη φυλακή, για τις καθείρξεις έχει αυξηθεί από το 1/3 του παλιού Ποινικού Κώδικα, στα 2/5 με τον νέο Ποινικό Κώδικα. Θύμισε επίσης ότι έχει αυξηθεί από τα 15 στα 16 χρόνια το ελάχιστο όριο έκτισης ποινής για τις ισόβιες καθείρξεις.
Αναφερόμενος στις αιτιάσεις για καθυστέρηση της δίκης, ο κ. Ξανθόπουλος έκανε τις εξής παρατηρήσεις:
-Η υπόθεση ξεκίνησε με την κυβέρνηση Σαμαρά, όταν ο κ. Δένδιας ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη τότε, αναγκάσθηκε να ενώσει 20-30 διάσπαρτες δικογραφίες οι οποίες ήταν αποσπασματικές και λίμναζαν στα συρτάρια ενώ τα τάγματα εφόδου αλώνιζαν στους δρόμους και δυνάμωνε η φωνή και η πάλη του αντιφασιστικού κινήματος. Με την επίθεση στους πακιστανούς ψαράδες και τα μέλη του «ΠΑΜΕ δεν είδα κάποια ευαισθησία. Επρεπε να δολοφονηθεί ο Παύλος Φύσσας για να κινηθείτε», τόνισε.
-Η δίκη άρχισε χωρίς κανείς να προβλέψει να υπάρχει μια αίθουσα για τόσο πολλούς παράγοντες. Το έκανε όμως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
-Επίσης κανείς δεν είχε προβλέψει οι δικαστές της έδρας να μην έχουν άλλα δικαστικά καθήκοντα. Κι αυτό το έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
-Ακόμη να συνυπολογίσουμε και τα χιλιάδες αναγνωστέα έγγραφα που οι κατηγορούμενοι εισέφεραν στο ακροατήριο για κωλυσιεργία.
-Η συνεισφορά μας στην επιτάχυνση της δίκης ήταν σημαντική, κατέληξε.
Παράλληλα, σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα parapolitika.gr, ο κ. Ξανθόπουλος τόνισε πως ήταν επιτακτική ανάγκη να αλλάξει ο Ποινικός Κώδικας, αφού ο προηγούμενος Ποινικός Κώδικας έγινε το 1950. «Επιλέξαμε να κάνουμε αυτό που είναι θεσμικά σωστό και να εξοπλίσουμε το ποινικό σύστημα της χώρας με ένα σύγχρονο Ποινικό Κώδικα», υπογράμμισε.
Οσον αφορά το θέμα την ποινή στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων, που η νομοπαρασκευαστική επιτροπή θεώρησε απαρχαιωμένο μέτρο και απάλειψε από το νέο Ποινικό Κώδικα, παραπέμποντας σε αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία, ο κ. Ξανθόπουλος έκανε μνεία στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό, την οποία όμως απέρριψε η κυβέρνηση αλλά θα αναγκασθεί τελικά, εκ των πραγμάτων, σύντομα να υιοθετήσει.
Δείτε εδώ την ομιλία