ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

10-10-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των Δήμων, των Δ.Ε.Υ.Α. και τον κίνδυνο ενεργειακής φτώχειας, ζητούν με ερώτησή τους 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο βουλευτής Δράμας Θ. Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε ερώτηση 50 συνολικά βουλευτών για το θέμα της αύξησης του ενεργειακού κόστους στους Δήμους και τις Δημοτικές επιχειρήσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους δημότες. Η ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών και Οικονομικών, κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη.

Το θέμα της αύξησης της ηλεκτρικής ενέργειας, επηρεάζει και τους  ΟΤΑ Α βαθμού, οι δημοτικές επιχειρήσεις των οποίων αντιμετωπίζονται από τη ΔΕΗ ως ιδιώτες και όχι ως δημοτικές επιχειρήσεις κοινωφελούς χαρακτήρα, αναφέρουν οι βουλευτές, προσθέτοντας ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ από το Πρωθυπουργό, αλλά και μεταγενέστερα από τον Αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, δεν ανταποκρίνονται στις διαμορφούμενες ανάγκες, καθώς ήδη οι λογαριασμοί κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν εκδοθεί μετά τις εξαγγελίες, είναι ανησυχητικά αυξημένοι.

Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το κόστος λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων (όπως ύδρευσης και αποχέτευσης) θα μετακυλήσει στους δημότες, Το ίδιο προκύπτει και για τους ΤΟΕΒ και τους αγρότες/παραγωγούς, αφού θα αυξηθεί και η τιμή του αρδευτικού νερού.

Για τους λόγους αυτούς, οι ερωτώντες βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν, με ποια άμεσα μέτρα σκοπεύουν να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι Δ.Ε.Υ.Α. και οι Δήμοι, αν θα συμπεριληφθούν στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ. Ρωτούν ακόμη αν  μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στο νερό από 13% στο 6%, ώστε να ελαφρυνθούν οι πολίτες, καθώς οι αυξήσεις στην ενέργεια έχουν επακόλουθο την αύξηση στην τιμή του νερού και υπάρξει αντιστοίχιση της τιμής του ρεύματος για καταναλώσεις άρδευσης με αυτής στα τιμολόγια των ΤΟΕΒ και αν διευκολυνθεί η αδειοδότηση και σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας των ενεργειακών κοινοτήτων.

Επισυνάπτεται η ερώτηση