ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                          11-10-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Οι αλλαγές  στους ποινικούς κώδικες μας πάνε πίσω, δεν δίνουν ασφάλεια στο πολίτη να καταγγείλει πράξεις διαφθοράς-Να υπερψηφηστεί η τροπολογία για την γυναικοκτονία

«Ειλικρινά κ. υπουργέ της Δικαιοσύνης, πιαστήκατε με τη γίδα στη πλάτη. Πιαστήκατε κλέπτοντες οπώρας. Εχετε ευθύνη. Δεν είναι πειστική η εξήγηση σας, ότι σας ξέφυγε η διάταξη που επέτρεπε τη δίωξη των προστατευόμενων μαρτύρων σε υποθέσεις διαφθοράς για το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης. Ενδεχομένως να κάνετε δεύτερες σκέψεις και αυτό είναι θετικό», τόνισε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Ξανθόπουλος.

     Αναφερόμενος στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο με τροποποιήσεις στους ποινικούς κώδικες, παρατήρησε μεταξύ άλλων:

– Ζητήσαμε επανειλημμένα αλλά μάταια να μας παραδοθεί το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, γιατί η όποια τροποποίηση κωδίκων χωρίς πόρισμα επιτροπής είναι έωλη.

– Η διασπορά ψευδών ειδήσεων, όπως την επιβάλλετε θα δημιουργήσει πολλές στρεβλώσεις στο δημόσιο λόγο. Δεν είναι επιχείρημα ότι υπήρχε στον Ποινικό Κώδικά του 1950. Και η μοιχεία ήταν. Σκέπτεστε να την επαναφέρετε; Δεν πάμε προς το πίσω.

– Αντί να συστήσετε μηχανισμό παρακολούθησης για να διαπιστώσουμε εάν γίνεται κατάχρηση της διάταξης που επιβάλει ατιμωρησία σε όσους αποκαλύπτουν ότι δωροδόκησαν υπαλλήλους,  έρχεστε και καταργείτε τη διάταξη επιβάλλοντας μόνο την ελαττωμένη ποινή. Η εξέλιξη αυτή δεν βοηθά στην ασφάλεια του πολίτη να καταγγείλει πράξεις διαφθοράς.

–  Επιβάλετε στην ανθρωποκτονία μόνο την ποινή των ισοβίων καταργώντας αυτή και της πρόσκαιρης κάθειρξης. Υποβαθμίζετε όμως έτσι το έργο των δικαστών και τους ωθείτε να επινοούν ελαφρυντικά για να κάνουν αποτίμηση της προσωπικότητας του δράστη και να επιμετρήσουν ουσιαστικά τη ποινή.

– Πηγαίνετε τους νεαρούς ενήλικες δράστες σε κανονικές φυλακές και όχι σε ειδικά καταστήματα νέων..

– Με το ποινικό δίκαιο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί δίνει στο κράτος το δικαίωμα να παρεμβαίνει καθοριστικά στην ελευθερία των πολιτών.

   Ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε τέλος στην τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση  στην ελληνική ποινική νομοθεσία εγκλήματος με σεξιστικά χαρακτηριστικά, ιδιαιτέρως γυναικοτκονία και ζήτησε από τους συναδέλφους του, να κάνουν το βήμα για την καθιέρωση του όρου γυναικοκτονία στο δημόσιο λόγο και με ποινική διάσταση.

        Δείτε την ομιλία