Δήλωση-απάντηση Θ. Ξανθόπουλου, τομεάρχη Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα

                                                                                                                          2-10-2020

«Μόνο στα λόγια η προστασία των ανηλίκων-Μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης»

Σε συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας με τον νέο εκπρόσωπο της Unicef Ελλάδος κ.  Luciano Calestini, δήλωσε πως αποδίδει ιδιαίτερη σημασία για μια Δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά. Και συμπλήρωσε πως το Υπουργείο του είναι προσηλωμένο στην εκπόνηση και εφαρμογή δράσεων για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και την προστασία των ανηλίκων.

Η πραγματικότητα όμως διαψεύδει τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Μόλις πριν λίγες ημέρες, ο Συνήγορος του Πολίτη (Παιδιού), με εμπεριστατωμένη έκθεση του για την προστασία των ανήλικων θυμάτων,  επιρρίπτει τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία εδώ και 14 μήνες όχι μόνο δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα για να ολοκληρώσει την λειτουργία των 5 Αυτοτελών Γραφείων Προστασίας-Σπιτιών του Παιδιού, σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο, αλλά αντίθετα υπονομεύει σταθερά την έναρξη λειτουργίας τους.

Και μάλιστα, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε έτοιμο το νομικό πλαίσιο (νόμο και Υ.Α), εξασφαλισμένο επιστημονικό προσωπικό και κατάλληλες κτιριακές υποδομές. Απέμεναν ελάχιστα για να γίνουν, όπως άλλωστε τονίστηκε και σε παλαιότερη επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η έκθεση είναι καταπέλτης για την παντελή αδιαφορία και την πρωτοφανή  αμεριμνησία του υπουργείου Δικαιοσύνης να εξασφαλίσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την πλήρη και όχι αποσπασματική λειτουργία των Σπιτιών του Παιδιού,  τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για την παροχή επαρκούς προστασίας στην ευαίσθητη κατηγορία των παιδιών θυμάτων εγκλήματος.

Επίσης, ο κ. υπουργός, μίλησε και για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των  Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων. Να του θυμίσουμε ότι έχει ήδη στα συρτάρια του έτοιμο νομοσχέδιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τις  Μονάδες Μέριμνας Νέων και τη δημιουργία συστήματος προστασίας των νεαρών παραβατών του νόμου, όπως επισημάναμε σε πρόσφατη ερώτηση που κατατέθηκε προς τον κ. Υπουργό. Δεν έχει παρά να το φέρει στη Βουλή.  

Η πολιτική βούληση αποδεικνύεται στη πράξη. Και όσον αφορά το άκρως ευαίσθητο θέμα της προστασίας των ανηλίκων, ο αρμόδιος υπουργός έως τώρα, αναλώνεται σε ανέξοδες υποσχέσεις. Οι ευθύνες της κυβέρνησης για τις σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ήδη θεσπισμένου νομοθετικού πλαισίου είναι μεγάλες.