ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                13-7-2023

Θ. Ξανθόπουλος στην Ertnews: Η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να ενώνει, να εγγυηθεί τη νέα εποχή και να εμπνέει τους πολίτες

   Την θέση του για τη νέα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ και τα κριτήρια που πρέπει να τηρεί ανέπτυξε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην Ertnews.

“Είμαστε μετά από δύο ήττες, έχει παραμερίσει ο Αλ.Τσίπρας για το νέο κύμα. Χρήσιμο είναι ότι υπάρχουν αρκετές υποψηφιότητες, Δίνει ζωντάνια και νομιμοποίηση ενώ συσπειρώνει κόσμο για να πάει να ψηφίσει. Θα περιμένω την ανακοίνωση όλων των υποψηφιοτήτων και μετά θα πάρω θέση. Κριτήρια για τη νέα ηγεσία είναι ότι πρέπει να ενώνει, να εγγυηθεί έναν ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής και να εμπνέει τους πολίτες”, τόνισε. Και συμπλήρωσε: “Το βασικό ζήτημα είναι γιατί ο κόσμος, ιδίως στις παραδοσιακές περιοχές όπου η Αριστερά ήταν πλειοψηφία, εγκατάλειψε ότι ψήφισε τόσα χρόνια και πήγε στην κάλπη της ΝΔ”.

    Αναφερόμενος στον οδικό χάρτη των διαδικασιών, ξεκαθάρισε ότι “στη ΔΕΘ πρέπει να ανεβεί ο νέος πρόεδρος και να εκφωνήσει το νέο μας σχέδιο. Το σημαντικό είναι να μπορέσουμε εν κινήσει και να έχουμε νέο πρόεδρο και να διαμορφώσουμε τη νέα μας πρόταση”.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αφού επανέλαβε ότι έχει σημασία να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αρκεί η συζήτηση να γίνεται προετοιμασμένα και με βάση το διεθνές δίκαιο, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε εάν έθεσε στον κ. Ερντογάν το θέμα της Θράκης και του τουρκικού προξενείου και τι προέκυψε. Είπε επίσης ότι η διαφορά μας για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα με την Τουρκία είναι νομική και όχι γεωπολιτικό ζήτημα, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης μετα την συνάντησή του με τον Ερντογάν, καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει αλλαγή status. Επίσης σημαντικό είναι όπως είπε, τι γίνεται με τα F-16, που θέλει η Τουρκία και αν θέτουμε προϋποθέσεις ή το αφήνουμε στις καλές προθέσεις των μελών του Κογκρέσου. “Αν παραδοθούν τα F-16 καταρρίπτεται όλη η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης. Θα είναι ένα πισωγύρισμα από όσα είχε πεί ο ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργός στο Κογκρέσο. Μας αρκεί επίσης μια δήλωση του Ερντογάν ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν σε βάρος της Ελλάδος και πόσο αξιόπιστη είναι η δήλωση αυτή”, υπογράμμισε. Αναρωτήθηκε επίσης αν τώρα που άνοιξε ξανά η ευρωτουρκική συζήτηση παρεμβαίνουμε σε αυτήν ή απλά παρακολουθούμε τις εξελίξεις.