ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                            19-5-2022

Θ. Ξανθόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ εμφανίστηκε δεδομένος και δεν τόλμησε να κατονομάσει την Τουρκία-Μετά τις εκλογές της Κυριακής, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα μεγάλο, λαϊκό κόμμα

   Με αναφορά στη σημερινή ημέρα μνήμης στην Γενοκτονία των Ποντίων, ξεκίνησε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, την παρεμβαση του στον Flash 99,4 Θες/νίκης. «Είναι σημαντική ημέρα για μας τους Ποντιακής καταγωγής γιατί δείχνει πόσο σκληρό είναι να γίνεται ξαφνικά πρόσφυγας. Η μέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, καθιερώθηκε τη δεκαετία του ‘90. Από τότε άρχισαν οι προσπάθειες για παγκόσμια αναγνώριση. Προτείνουμε στη Διεθνή κοινότητα την αναγνώριση, για να το συναρτήσουμε με τις γενικότερες ανακατατάξεις αλλά και την αξία του Ανθρώπου ως υποκειμένου της ιστορίας που υφίσταται τα πάντα. Ο τουρκικός εθνικισμός ήθελε να απαλλάξει το κράτος από κάθε άλλη εθνική μειονότητα. Η υπόθεση αυτή αφορά όλη την ανθρωπότητα» τόνισε.

    Αναφερόμενος στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, είπε ότι βρέθηκε εκεί ως επικεφαλής της χώρας που γιόρταζε τα 200 χρόνια της εθνικής παλιγγενεσίας, αλλά ήταν και αφορμή για επαφές. «Περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση., Με μια πρώτη ματιά, έκανε επικοινωνιακή διαχείριση, στην ουσία όμως είναι ενδεικτικό ότι δεν τόλμησε να αναφέρει τη λέξη Τουρκία, δεν την κατονόμασε. Και δεύτερο και σημαντικό, ανησυχούμε ότι η χώρα μπαίνει σε κούρσα εξοπλισμών. Ανακοίνωσε πρόθεση αγοράς f-35  αγνοώντας τις υφιστάμενες νόμιμες διαδικασίες, που ειδικά στους εξοπλισμούς επιβάλλει ασφαλιστικές δικλείδες από επιτροπές του υπουργείου Αμυνας. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρώντας τη χώρα προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης εμφανίζεται δεδομένος. Και έτσι προχωρά μόνος του σε αγορά οπλικών συστημάτων. Εμείς στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που ενισχύει το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων και την αποτρεπτική τους δύναμη. Απαιτείται όμως μελέτη και σε βάθος προγραμματισμός των εξοπλισμών, που πρέπει να είναι εναρμονισμένοι με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της χώρας. Δεν ξέρουμε καν το κόστος, αν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη», επεσήμανε.  

    «Η Τουρκία έχει μια αυταρχική, απολυταρχική, εθνικιστική ηγεσία που εκμεταλλεύεται την γεωπολιτική της θέση για να αυξήσει το διεθνές ειδικό της βάρος. Το πρόβλημα είναι ότι το κάνει σε βάρος του διεθνούς δικαίου, το οποίο δείχνει να αγνοεί. Το θέμα είναι οι διεθνείς θεσμοί τι κάνουν. Εδώ χρειάζεται μια εθνική στρατηγική που να συσπειρώνει περισσότερες χώρες, γιατί το διεθνές δίκαιο δεν είναι αλά κάρτ», σημείωσε ο κ. Ξανθόπουλος.

     Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για τις εκλογές της περασμένης Κυριακής τόνισε χαρακτηριστικά: Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να γίνει μεγάλο κόμμα, να εκφράσει τους ανθρώπους από το προοδευτικό κέντρο έως την ριζοσπαστική αριστερά. Αυτό επιτεύχθηκε. Ήρθαν 150.000 πολίτες, ψήφισαν και έγιναν μέλη. Δημιούργησαν μια νέα πολιτική πραγματικότητα, Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έγινε ένα μεγάλο μαζικό, λαϊκό κόμμα. Στόχος μας είναι να  ενσωματώσουμε τα μέλη στην καθημερινότητα μας και να αντλήσουμε ιδέες από τους ίδιους. Να αποτελέσουν το κόμμα στο χώρο τους. Όπως πάει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, διαχειριζόμενη την ακρίβεια με επικοινωνιακούς όρους, θεωρώ όλο και περισσότερο η δυσαρέσκεια θα στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης και ο λογαριασμός θα χρεωθεί τον κ. Μητσοτάκη».