ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θ. Ξανθόπουλος: Χάθηκε η τσίπα, χάθηκε και ο Πέτσας-Θεσμική εκτροπή στη λειτουργία της Εξεταστικής από την έντρομη κυβέρνηση

Για θεσμική εκτροπή στη λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής που ερευνά τις λίστες Πέτσα, με ευθύνη της κυβέρνησης, έκανε λόγο, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο του Πειραιά Κανάλι 1 και τον δημοσιογράφο Ν. Μπαρδούνια.

Όπως υπογράμμισε:  «Η Εξεταστική Επιτροπή αποτελεί ουσιαστικά ένα τρόπο κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αυτός  που ζητά την σύστασή της, εξοπλίζεται με τα στοιχεία και τα επιχειρήματα που εκτιμά ως αναγκαία για να τον ασκήσει. Ένα από αυτά είναι και ο κατάλογος μαρτύρων που υποβάλλαμε. Αλλά η ΝΔ έντρομη στη κυριολεξία επικαλέσθηκε την κυβερνητική της πλειοψηφία και αποφάσισε ότι δεν χρειάζεται να έρθουν ο κ. Πέτσας, ο κ. Δημητριάδης και άλλοι. Θεωρεί ότι τα πολιτικά πρόσωπα δεν χρειάζεται να καταθέσουν. Εχουμε έτσι μια Εξεταστική Επιτροπή για τις λίστες του κ. Πέτσα χωρίς τον κ. Πέτσα. Χάθηκε και η τσίπα χάθηκε και Πέτσας», είπε χαρακτηριστικά.

      «Η κυβερνητική πλειοψηφία έκοψε λοιπόν τους μάρτυρες που πρότεινε η αντιπολίτευση και άφησε μόνο τους δικούς της μάρτυρες, παραβιάζοντας σοβαρά το πνεύμα της συνταγματικής διάταξης για την σύσταση της Εξεταστικής. Δεν μπορεί η πλειοψηφία που δέχεται τον κοινοβουλευτικό  έλεγχο, να καθορίσει τα «όπλα» της μειοψηφίας. Με αυτό τον τρόπο περιστέλλεται το δικαίωμα αντιπολίτευσης να ελέγχει την κυβέρνηση. Εχουμε δηλαδή μια καρικατούρα κοινοβουλευτικού  ελέγχου. Για αυτό άλλωστε ήταν σύσσωμη η αντίδραση όλης της αντιπολίτευσης, απέναντι σε αυτή την θεσμική εκτροπή στη φύση της επιτροπής, συμπλήρωσε ο κ. Ξανθόπουλος.

      Ακούστε το ηχητικό στο επισυναπτόμενο αρχείο