ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                     29-11-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Πολιτικές επιλογές της ΝΔ και όχι έργο επιστημόνων,  οι αλλαγές στους ποινικούς κώδικες-Η κυβέρνηση αρνήθηκε τον όρο «γυναικοκτονία»-Επικίνδυνη η τροποποίηση του άρθρου για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων

    Στο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση μεθόδευσε τις τροποποιήσεις στους ποινικούς κώδικες,  αναφέρθηκε ο βουλευτής Δράμας, τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο Κανάλι 1 του Πειραιά. Ο κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε ότι επιβεβαιώθηκε πως οι αλλαγές δεν ήταν το αποτέλεσμα του έργου της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που είχε συσταθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά των πολιτικών επιλογών της συντηρητικής ΝΔ.

    Ο κ. Ξανθόπουλος μίλησε ακόμη για την άρνηση της κυβέρνησης να υιοθετήσει νομικά τον όρο γυναικοκτονία στο ποινικό μας δίκαιο όπως είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τροπολογία καθώς και για τον επικίνδυνο ολισθηρό δρόμο σε φαινόμενα λογοκρισίας που ανοίγει η τροποποίηση του άρθρου για την διασπορά ψευδών ειδήσεων.

    Ειδικότερα ο κ. Ξανθόπουλος υπογράμμισε:

Για τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες και την οριζόντια αυστηροποίηση των ποινών

  • Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν κατέθεσε το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Μέλη της Επιτροπής είπαν σε πρόσφατη ημερίδα ότι άλλα πρότειναν και άλλα ψηφίστηκαν τη Βουλή.
  • Επιβεβαιώθηκε η θέση μας ότι οι αλλαγές δεν ήταν αποτέλεσμα εργασιών της επιτροπής αλλά πολιτικές επιλογές της ΝΔ προς την συντηρητική κατεύθυνση.
  • Η αυστηρότητα των ποινών δεν συνεπάγεται μείωση της εγκληματικότητας.. Είναι πολυπαραγοντικό και κατά βάση κοινωνικό το θέμα της παραβατικότητας. Η αυστηρότητα απλώς χαϊδεύει τα συντηρητικά αντανακλαστικά τη κοινωνίας.
  • Δεν νομοθετούμε με το μάτι στα πρωτοσέλιδα και το αυτί στα καφενεία
  • Ψηφίσαμε τις διατάξεις για την ανηλικότητα.

Για τις γυναικοκτονίες: Προτείναμε στη ψήφιση των ποινικών κωδίκων, τροπολογία για την καθιέρωση της γυναικοκτονίας ως έγκλημα με σεξιστικά και ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση την απέρριψε και παρέπεμψε σε μια γενναιότερη νομοθετική αναμόρφωση.

Για την τροποποίηση του άρθρου 191 του ΠΚ για την διασπορά ψευδών ειδήσεων: Τεράστιο θέμα. Σε μια δυτικοευρωπαϊκή χώρα στον πυρήνα της ΕΕ, ποιος αξιολογεί το τι αποτελεί ψευδή είδηση; Ανοίγει ολισθηρός δρόμος. Μπορεί να υπάρχει γενική ρήτρα προληπτικής λογοκρισίας;

      Ακούστε τα ηχητικά αρχεία εδώ