ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

                                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                         23-7-2020

Θ. Ξανθόπουλος: Διχαστικός ο λόγος Σαμαρά, δεν βοηθά το τόπο η ηχώ της ΕΡΕ του ’60- Σαφής διαφοροποίηση στο στρατόπεδο της παραπομπής οι 3 άκυροι ψήφοι

«Χθες στη Βουλή είδαμε ποιος έχει την πολιτική ηγεμονία στη ΝΔ. Ορθιοι οι κυβερνητικοί βουλευτές χειροκροτούσαν επί ώρα τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μετά από άκρως διχαστική ομιλία του. Ο κ. Σαμαράς δεν έχει κρύψει τι απόψεις του. Όμως δεν βοηθά τον τόπο η ηχώ της ΕΡΕ του 1960», τόνισε μιλώντας στο κανάλι της Βουλής, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

«Η αποχώρηση μας από τη Βουλή κατά την ψηφοφορία είχε ένα βαθύ πολιτικό συμβολισμό. Η Αριστερά, αφού έδωσε την κοινοβουλευτική της μάχη, έφυγε από το Κοινοβούλιο, αφήνοντας μόνους ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να ολοκληρώσουν το φιάσκο της παραπομπής. Και όπως είδατε, τρεις ψήφοι, από αυτούς που εισηγούνταν την παραπομπή ήταν άκυροι. Φάνηκε λοιπόν μια σαφής διαφοροποίηση στο στρατόπεδο της παραπομπής», σχολίασε.

Οσον αφορά την ανάγκη συναίνεσης, μπροστά σε κρίσιμα εθνικά θέμα, τόνισε:

«Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ παρείχαμε συναίνεση στην κυβέρνηση σε μείζονα θέματα, όπως η κρίση του Εβρου, το Αιγαίο, η πανδημία. Δεν ακολουθούμε τη τακτική της ΝΔ  και όσα έκανε ως αντιπολίτευση στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών.  Ο κ. Τσίπρας δεν μίλησε λοιπόν στη Βουλή  για συναίνεση με όρους συμψηφισμού. Η προσπάθεια συναίνεσης είναι διαρκής. Σήμερα, σε αυτό κλίμα, ο κ. Τσίπρας θα προέλθει για να ενημερωθεί θεσμικά από τον πρωθυπουργό για τα εθνικά θέματα και τη κρίση με την Τουρκία. Γιατί εμείς κάνουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση», υπογράμμισε.

Ο κ. Ξανθόπουλος είπε ακόμη:

-Το ΚΙΝΑΛ έχει διαπράξει ένα στρατηγικό λάθος. Γιατί δεν νοείται Κεντροαριστερά να βρίσκεται πολιτικά, απέναντι στην Αριστερά, όπως γίνεται εδώ.

– Είδαμε μια στενή, αγαστή συνεργασία του ΚΙΝΑΛ με την ΝΔ στην Προανακριτική Επιτροπή. Είδαμε μια απόλυτη ταύτιση, στο πεδίο των αντιδικονομικών  παρεμβάσεων που μαζί συναποφάσιασαν (π.χ στην εξαίρεση ων δύο βουλευτών μας στην αρχή της διαδικασίας, στην προσπάθεια αποκάλυψης της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων, στην πλήρη υιοθέτηση των καταγγελιών Μιωνή, στην μη χορήγηση επαρκούς προθεσμίας για απολογία στον κ. Παπαγγελόπουλο κ.α).

-Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς είναι αδιαμφισβήτητο. Μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε κανείς που να ισχυριστεί ότι στελέχη μα έβαλαν το δάκτυλο στο μέλι»

-Δεν μπορεί προϊόντα παράνομων υποκλοπών να γίνονται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης και να καθορίζουν την πολιτική ζωή. Ειδικά όσον αφορά το Μάτι και την συνομιλία δύο αξιωματικών ης Πυροσβεστικής, όπου ο ένα εμπλέκει το όνομα της πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, η κ. Γεροβασίλη το ξεκαθάρισε πλήρως. Κατέθεσε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου και τόνισε ότι ο αξιακός της κώδικας και η πολιτική της διαδρομή δεν επιτρέπουν τέτοιες αναφορές.

Δείτε εδώ την συνέντευξη: