ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΥΡΙΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                  13/8/2020

Θ. Ξανθόπουλος για ελληνοτουρκικά, πανδημία: Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι διοικεί τη χώρα-Μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης για έξαρση κορωνοϊού, μη θωράκιση ΕΣΥ-Οριζόντια απαγόρευση και στη Δράμα χωρίς ενημέρωση των πολιτών

 «Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι διοικεί τη χώρα. Οι πράξεις και οι παραλείψεις της κυβέρνησης εγγράφονται αφ’ ενός στη συλλογική συνείδηση του λαού και αφ’ ετέρου στη διεθνή έννομη τάξη», τόνισε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στο Δελτίο ειδήσεων του Κontra Channel με τον Κων. Μαραβελίδη.

«Πριν λίγο καιρό είχε δημιουργηθεί ζήτημα με μια νησίδα στον Εβρο και μολονότι κατά την κυβέρνηση δεν υπήρξε κανένα θέμα προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας. Αν δεν υπήρχε θέμα γιατί κάναμε διάβημα;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε:

«Σήμερα κατά την κυβέρνηση δεν θίγονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα από το τουρκικό ερευνητικό πλοίο και δεν δημιουργείται νομικό πρόβλημα από τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Ομως παρόλα αυτά προστρέχουμε στη διεθνή έννομη τάξη και στην ΕΕ. Γιατί λοιπόν προστρέχουμε αν δεν υπάρχει κανένα ζήτημα;

Ως ΣΥΡΙΖΑ καλούμε τη κυβέρνηση να δει πόσο αποφασιστικά είχαμε αντιδράσει σε ανάλογη περίπτωση το 2018, όπου έγινε κατανοητό ότι με την Ελλάδα και τις ένοπλες δυνάμεις της δεν παίζει κανείς».

Όπως σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «νομιμοποιούμαστε να ασκούμε κριτική στη κυβέρνηση  γιατί ως αντιπολίτευση επιδείξαμε στάση ευθύνης και στη κρίση του Εβρου και στα ελληνοτουρκικά αλλά και στη πανδημία, σε αντίθεση με την ανεύθυνη στάση που επέδειξε η ΝΔ ως αντιπολίτευση.

Ειδικότερα, για την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Ξανθόπουλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Ως ΣΥΡΙΖΑ κρατήσαμε μια εξαιρετικά υπεύθυνη στάση στο πρώτο κύμα της πανδημίας και το lockdown γιατί αυτό προέκριναν οι ειδικοί. Η κυβέρνηση όμως επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την αρχική επιτυχή διαχείριση της πανδημίας και δεν διέβλεψε τι θα ακολουθήσει».

Και συμπλήρωσε:

«Δυστυχώς από τότε  η κυβέρνηση δημιούργησε κλίμα εφησυχασμού με τις συνεχείς παλινωδίες της. Οι αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Τουρισμού δεν βοηθούν στην αποκρυστάλλωση μια ενιαίας στρατηγικής, η αύξηση της πληρότητας στα πλοία έδωσε λάθος μήνυμα, οι αντιφάσεις σχετικά με τη θεία λειτουργία και τις Εκκλησίες δημιουργούν άλλου είδους αντιστάσεις και γενικά η κυβέρνηση βιάστηκε να καλλιεργήσει μια επίπλαστη εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα. Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι. Η κυβέρνηση πιστώνεται την καλή διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Όμως τώρα ποιος χρεώνεται την αρνητική εξέλιξη και την νέα έξαρση; Κάποιος άλλος και όχι η κυβέρνηση;

Ο κ. Ξανθόπουλος επιτέθηκε επίσης στη κυβέρνηση και για την αδιαφορία της στην ενίσχυση του ΕΣΥ, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης έγκειται και στο ότι αφήνει αθωράκιστο το ΕΣΥ, που αποτελεί την ασφάλεια των πολιτών και την ασπίδα προστασίας της δημόσιας υγείας. Η κυβέρνηση δεν προχώρησε στη στελέχωση μονάδων ΜΕΘ και στην προκήρυξη θέσεων γιατρών ενώ οφείλει ακόμη δεδουλευμένα. Είναι προφανές ότι υγειονομική πολιτική δεν γίνεται μόνο με χειροκροτήματα στους γιατρούς».

Οσον αφορά δε, την επιβολή απαγορεύσεων στη λειτουργία καταστημάτων, σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονία-Θράκης (ΑΜ-Θ), ο κ. Ξανθόπουλος τόνισε με έμφαση:

«Στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ τέθηκαν οριζόντια μέρα για κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης των μπαρ και καφέ από 12 τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ενώ υπάρχουν νομοί, όπως η Δράμα που έχει ελάχιστα κρούσματα. Δεν ισχυρίζομαι να μην τεθούν περιορισμοί, αλλά θα έπρεπε να υπάρξει ενημέρωση των πολιτών γιατί συμπεριλήφθηκε και η Δράμα στο καθεστώς απαγόρευσης».

Δείτε την συνέντευξη εδώ-Από το 41΄.00 και μετά