ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΉ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

                                            ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                               18-8-2020

Θ. Ξανθόπουλος: Να συγκληθεί άμεσα το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά-Χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση απέναντι στην αναζωπύρωση της πανδημίας

Συζήτηση για όλα τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, είχε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατά την παρέμβασή του στην εκπομπή Αντιπαραθέσεις με τον Κώστα Χαρδαβέλλα στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky.

O κ. Ξανθόπουλος αναφερόμενος στην ελληνοτουρκική κρίση, αναρωτήθηκε γιατί δεν έχει συγκληθεί ακόμη το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ενώ μιλώντας για την αύξηση των κρουσμάτων και την αναζωπύρωση της πανδημίας, εγκάλεσε την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου, αποσπασματικά μέτρα και μη στελέχωση του ΕΣΥ. Οσον αφορά την οικονομία σημείωσε ότι η ύφεση είχε αρχίζει πριν την πανδημία και πως μας περιμένει ένας εξαιρετικά δύσκολος χειμώνας.

Αναλυτικότερα ο κ. Ξανθόπουλος είπε, μεταξύ άλλων:

Για τα Ελληνοτουρκικά

-Γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών μετά τις σοβαρές εξελίξεις;

-Για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την ψήφιση της συμφωνίας για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ με Αίγυπτο, θα συνεδριάσουν τα όργανα  του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και θα υπάρξει απόφαση.

-Στην Αριστερά συζητάμε όλα τα θέματα, δεν τα βάζουμε κάτω από το χαλί όπως κάνει η ΝΔ.

-Προσωπική μου άποψη είναι ότι παρά τα προβλήματα και τις επιφυλάξεις μας σε μέρη της συμφωνίας, θα έχουμε θετική στάση.

Οσον αφορά τις αιτιάσεις για αναπαραγωγή του άρθρου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Ξανθόπουλος τόνισε:

«Ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι ρυθμιστής της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα. Ούτε μπορεί να παίζει ρόλο επιδιαιτητή στις αντιπαραθέσεις των ελληνικών κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσεις με τις οποίες μπορεί να διεξάγει την αντιπαράθεση του με τη κυβέρνηση. Δεν χρειαζόμαστε υποβολείς τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού τύπου. Να θυμίσω εδώ και την παλαιότερη δήλωση Σταμάτη ότι εμπιστεύεται περισσότερο τον Ερντογάν παρά τον τότε έλληνα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα».

-Για την αναζωπύρωση της πανδημίας

-Ως ΣΥΡΙΖΑ ακολουθήσαμε υπεύθυνη στάση. Στηρίξαμε μαζί με την κοινωνία, τις αποφάσεις των ειδικών και της πολιτείας στην πρώτη φάση της πανδημίας. Όμως στη συνέχεια, η κυβέρνηση πιεζόμενη και χωρίς κανένα σχέδιο, άνοιξε τα σύνορα, δεν πραγματοποίησε οργανωμένους ελέγχους με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθούν τα κρούσματα.

-Δεν προχώρησε η στελέχωση του ΕΣΥ που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πανδημίας και την θωράκιση της δημόσιας υγείας.

-Ειδικά για το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, των καφέ και των μπαρ από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί στη Δράμα,  σημείωσε ότι ήταν μια απόφαση που επέβαλε οριζόντια απαγόρευση στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, κι ενώ η περιοχή της Δράμας είχε πολύ λίγα κρούσματα σε σχέση με άλλες περιοχές. «Δεν είμαι κατά των περιορισμών για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες για τα στοιχεία που οδήγησαν σε μια τέτοια απόφαση».

Για την οικονομία:

-Η αντιπολίτευση που ασκούμε είναι υπεύθυνη και στηρίζεται σε στοιχεία. Η πτώση της οικονομίας είχε αρχίσει πριν την πανδημία, η οποία αποτέλεσε φύλο συκής για την κυβέρνηση. Τα δεδομένα είναι αμείλικτα. Μπροστά μας έχουμε έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα

Για το μήνυμα Τσίπρα το Δεκαπεντάυγουστο:

-Κακώς δημιουργήθηκε τόσος θόρυβος. Ηταν ένα επετειακό μήνυμα που έστειλε ο  Αλέξης Τσίπρας με τον θεσμικό του ρόλο ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως είχε κάνει άλλωστε και παλιότερα ως πρωθυπουργός. Είναι μια μεγάλη ημέρα ο Δεκαπενταύγουστος που αγγίζει όλη τη κοινωνία

-Ας μην ξεχνάμε ότι η Ορθοδοξία είναι πλούτος που ξεπερνά την στενή διάσταση της θρησκείας. Είναι πολιτισμός αλλά και συμμετοχή στην παράδοση του τόπου.

-Αλλωστε, η θρησκευτική πίστη δεν αποτελεί δημόσια υποχρέωση, αλλά ατομικό δικαίωμα και προσωπική βίωμα του καθενός.

Δείτε την παρέμβαση εδώ

Από 55’.47’  και 1.14’.15’’