ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                15-7-2023

Θ. Ξανθόπουλος στο Οne talk”: Πρόκληση για όλους μας η ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-Θέλουμε να συμμετάσχει στι εκλογές όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος

“Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση μετά την διπλή εμφατική ήττα στις πρόσφατες εκλογές και την αποχώρηση του Αλ. Τσίπρα. Είναι μια πρόκληση για όλους μας να βρεθεί ο νέος επικεφαλής της Ανανεωτικης Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Και είναι πολύ υψηλό και πολύ σοβαρό το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης”. Αυτά επεσήμανε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή “One talk” του ΟΝΕ Channel. “Όλοι μας θέλουμε να ψηφίσει περισσότερος κόσμος. Βεβαίως θέλουμε και τους κεντρώους ψηφοφόρους. Πρέπει να έχεις ηγεμονική παρουσία για να αντιμετωπίσεις τα μεγάλα προβλήματα της πλειοψηφίας των πολιτών”, συμπλήρωσε.

  Απαντώντας τη συνέχεια σε ερωτήσεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία και το άσυλο, σημείωσε:

–  Δεν τελεσφόρησε η προσπάθεια της ΝΔ με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Εμείς λέμε ότι τα πανεπιστήμια χρειάζονται φύλαξη από υπαλλήλους που θα ανήκουν στο πανεπιστήμια και θα αναφέρονται στην πρυτανεία. Δεν έχει κανένα νόημα η πανεπιστημιακή αστυνομία. Το πανεπιστήμια είναι εντελώς διαφορετικός χώρος. Την άποψη μας ενστερνίστηκε η σύνοδος των πρυτάνεων και σειρά πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

–  Τα πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από άλλα πράγματα. Παίρνετε κάποια φαινόμενα που ειναι η εξαίρεση και τα κάνετε κανόνα. Με το να αναδεικνύουμε ως κυρίαρχα γεγονότα αυτά που είναι οικτρή μειοψηφία, συσκοτίζουμε και αλλάζουμε την συζήτηση για το τι πανεπιστήμιο θέλουμε. Αυτά τα πολύ λίγα φαινόμενα δεν μπορούν να αμαυρώσουν την λειτουργία και την σημασία ενός αυτοδοικούμενου δημόσιου πανεπιστημίου.

–  Οταν υπερασπιζόμαστε το άσυλο δεν υπερασπιζόμαστε κανένα άσυλο ανομίας. Το άσυλο υπάρχει και υπήρχε για να προστατεύει τη διακίνηση των ιδεών. Δεν καλύπτει κανενός είδους παρανομία. Οταν ίσχυε το άσυλο, για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα μπορούσε να μπαίνει η αστυνομία και να κάνει τη δουλειά της. Εάν οι πρυτανικές αρχές δεν ασκούσαν τις αρμοδιότητες τους, δεν ευθύνεται το άσυλο.

    Για την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, επεσήμανε, μεταξύ άλλων:

“Είναι σημαντικό να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία. Αλλά η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων. όπως τι σημαίνει ότι η μείωση εθνικης κυριαρχίας  είναι σχετική έννοια, που είπε ο πρωθυπουργός. Αυτό χρειάζεται μια τεκμηριωμένη απάντηση. Η διαφορά μας με την Τουρκία αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, που είναι καθαρά νομική έννοια. Ο πρωθυπουργός όμως την ανήγαγε σε γεωπολιτική διαφορά, η οποία δεν υπάγεται σε διεθνείς συνθήκες αλλά μπορεί να επιλυθεί με άλλο τρόπο, σε διμερές επίπεδο. Αυτό είναι μια αλλαγή στο στάτους. Επίσης θυμάμαι τους διθυράμβους του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο ότι θέσαμε ζήτημα για τα F-16 στη Τουρκία. Τώρα τι θα κάνουμε; Θέτουμε προϋποθέσεις; Θα παρέμβουμε τέλος στην ατζέντα της ευρωτουρκικής συζήτησης που ξανάνοιξε; Και τι ισχύει με όσα είπε ο Ερντογάν, οτι έθεσε θέμα Δ. Θράκης στον κ. Μητσοτάκη;

Από 2.10’, 30.40’’, 57’41’’