Ο βουλευτής Δρ΄άμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα Ellada24.gr και την δημοσιογράφο Λία Λάππα.

Κε Ξανθόπουλε, ο αρχηγός σας από τα μπλόκα των αγροτών στο Κιλελέρ, είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ακούει τα αιτήματά τους και ότι είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Την ίδια μέρα ο υπουργός αγροτικής πολιτικής Γιώργος Γεωργαντάς από τις Σέρρες είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει με πράξεις τους αγρότες και θα σταθεί δίπλα τους όπως έκανε στο καιρό της πανδημίας. Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αυτή που  προσπαθεί να έρθει κοντά σε κοινωνικές ομάδες τις οποίες έχασε στις εκλογές και όχι η κυβέρνηση;

Οι αγρότες βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Η πολιτική της Κυβέρνησης, που αγνοεί το τι συμβαίνει “εκεί έξω στην Κοινωνία” ωθεί όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας σε αδιέξοδο. Ξέρετε, προέρχομαι από αγροτικό νομό.  στη Δράμα ο πρωτογενής τομέας είναι κυρίαρχος και γνωρίζω από πρώτο χέρι τις δυσκολίες και των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Η ραγδαία αύξηση της τιμής των λιπασμάτων, των καυσίμων, γενικά του κόστους παραγωγής ωθεί κυριολεκτικά τους αγρότες σε “απόσυρση” από την αγροτική δραστηριότητα. Σ’ αυτά τα μεγάλα προβλήματα, που αφορούν όλην την Ελληνική Κοινωνία, καθότι έχουν σχέση εκτός από την Οικονομία και με την διατροφική επάρκεια της χώρας μας, η Κυβέρνηση απαντά γενικόλογα, με αποσπασματικές παρεμβάσεις κι επιδοματικές λογικές. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι δίπλα στους αγρότες και κτηνοτρόφους γιατί τα προβλήματά τους είναι προβλήματα ΟΛΗΣ της κοινωνίας κι έχουν πολυεπίπεδη διάσταση και όχι μόνον οικονομική (π.χ. εγκατάλειψη υπαίθρου). Δεν πρόκειται λοιπόν απλώς για μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης, όπως διατείνεται η Ν.Δ αλλά για μια πρόταση υποστήριξης προς έναν πολύ σημαντικό τομέα της Ελληνικής Οικονομίας, ο οποίος χειμάζεται από τις πολιτικές της συντηρητικής κυβέρνησης.

Ποιες είναι οι προτάσεις του Σύριζα για την ακρίβεια; Θεωρείτε ότι μπορούν να κρατικοποιηθούν τράπεζες όπως ανέφερε ο κος Πολάκης ή ο πρόεδρός σας σε συνέντευξή του στον Σκάι, Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι το πάγωμα των τιμολογίων είναι μια προτεινόμενη λύση;

Για το θέμα της ακρίβειας έχουμε καταθέσει όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. τροπολογία με εξειδικευμένο περιεχόμενο, την οποία απέρριψε η Κυβέρνηση. Προτείνουμε δέσμη μέτρων. Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης, η αύξηση του ελάχιστου μισθού σε 800 € άμεσα αλλά και η διαγραφή μέρους των χρεών που σωρεύθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, είναι μερικές από τις προτάσεις, οι οποίες δίνουν ανάσα στους Πολίτες αλλά η Κυβέρνηση κωφεύει. Η νεοφιλελεύθερη αντίληψή της δεν της επιτρέπει να παρέμβει “πυροσβεστικά” στη εξελισσόμενη κρίση αλλά απλώς παρακολουθεί με το επιχείρημα ότι η “παντοδύναμη” αγορά θα αυτορρυθμισθεί, ξεχνώντας βέβαια ότι όταν η αυτορρύθμιση θα επιτευχθεί οι τιμές θα έχουν πιάσει ταβάνι κατά το κοινώς λεγόμενο και εκεί θα παραμείνουν. Τώρα σε ό,τι αφορά στις απόψεις του σ. Πολάκη περί κρατικοποίησης Τραπεζών είναι απόψεις που έχουν θέση σε ένα δημόσιο διάλογο, ειδικά σε προσυνεδριακή περίοδο αλλά δεν αποτελούν αποφάσεις.  

  • Γιατί πιστεύετε ότι το Κιναλ έχει επανέλθει τόσο δυναμικά; Γιατί οι πολίτες βλέπουν ελπίδα σε ένα κόμμα που όπως λέτε έφερε τα μνημόνια στην Ελλάδα;

Είναι σύνηθες φαινόμενο την αλλαγή ηγεσίας σε ένα κόμμα να συνοδεύει μια “δημοσκοπική άνοιξη”. Το ίδιο είχε συμβεί με την εκλογή της Φ. Γεννηματά. Οι εκλογές που ακολούθησαν όμως δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Είναι ένα παράδειγμα, που και ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης επικαλέσθηκε. Επίσης, η “αφωνία” του κ. Ανδρουλάκη στα μείζονα ζητήματα της χώρας τού επιτρέπει να ακούγεται από διαφορετικά τμήματα της Ελληνικής Κοινωνίας. Σε πολύ λίγο θα αναγκασθεί να μιλήσει. Και να πάρει θέση. Και τότε θα κριθεί. Σημασία έχει λοιπόν εάν το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ έβγαλε τα χρήσιμα συμπεράσματά του από τον εναγκαλισμό του με την Ν.Δ. και επιθυμεί να επανασυνδεθεί με την προοδευτική του βάση.

  • Ο κος Ανδρουλάκης στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό action24 είπε ότι προοδευτικό μέτωπο δεν θα μπορούσε να υπάρξει με το όνομα του Πολάκη μέσα σε αυτό ενώ ουσιαστικά μίλησε για μεθόδους ‘Ορμπαν, αναφερόμενος σε δηλώσεις περί αλλαγής δικαστών  και εθελουσίας εξόδου. Εσείς ως νομικός αλλά και πρώην πρόεδρος δικηγορικού συλλόγου στη Δράμα, με ποιον από τους δυο συμφωνείτε με τον κο Ανδρουλάκη ή με τον κο Πολάκη

Ο κ. Ανδρουλάκης αυτονόητα δεν θέλει να δεσμευθεί τουλάχιστον στην αρχική φάση της ηγεσίας του. Και επινοεί άλλοθι. Δεν είναι πειστικός. Διότι οι συνεργασίες έχουν πολιτική βάση και περιεχόμενο και όχι προσωπική διάσταση. Άλλωστε, δεν έχουμε ακούσει κάτι από τον κ. Ανδρουλάκη για το ζητήματα Δικαιοσύνης. Ως Τομεάρχης Δικ/νης σάς υπενθυμίζω ότι πολύ πρόσφατα ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ο κ. Β. Πλιώτας είχε μιλήσει για εθελούσια έξοδο δικαστών. Άρα είναι κάτι που το ίδιο το Δικαστικό Σώμα έχει θέσει και δεν αποτελεί “πατέντα Πολάκη”. Αναμφίβολα όμως, θα πρέπει εδώ να επισημάνω με έμφαση, ότι τα ζητήματα δικαιοσύνης απαιτούν λεπτούς χειρισμούς, διάλογο με όλους τους φορείς (Δικαστές, Δικηγόρους, Δικ. Υπαλλήλους), ευρείες συνθέσεις και βάθος χρόνου για να αποδώσουν.

  • Μήπως επειδή ο κος Ανδρουλάκης έριξε το γάντι στον Σύριζα,  ο κος Γιώργος Τσίπρας είπε ότι θα μπορούσε να συγκυβερνήσει ο Σύριζα με τη Νέα Δημοκρατία; Εσείς το θεωρείτε εφικτό κάτι τέτοιο;

Ο κ. Ανδρουλάκης οφείλει να απαντήσει στο σταυρικό ζήτημα (για να χρησιμοποιήσω μια φράση του ιστορικού ηγέτη της Αριστεράς Η. Ηλιού) της προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας. Όσο δεν τοποθετείται γι’ αυτό, γυρίζει γύρω από τον εαυτό του. Ο δε σύντροφος Γιώργος Τσίπρας ρητά διέψευσε ότι δήλωσε κάτι ανάλογο, οπότε παύει να έχει νόημα κάθε περαιτέρω συζήτηση.

  • Θα ήθελα το σχόλιό σας όσον αφορά τον φερόμενο ως βιαστή Λάμπρο Φιλίππου που συνυπέγραφε για την αποπομπή της Λίνας Μενδώνη εξαιτίας της υπόθεσης Λιγνάδη.

Ο συγκεκριμένος κατηγορείται για μια επαίσχυντη πράξη και, προφανώς, εφόσον η υπόθεση βρίσκεται στη Δικ/νη δεν επιτρέπεται κανενός είδους σχολιασμός.

https://ellada24.gr/ellada/2022-02-21-i-afonia-toy-k-androylaki-sta-meizona-zitimata-tis-horas-toy-epitrepei-na