Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Manifesto, ο βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Οι «11» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτητοποιήθηκαν. Θεωρείτε ότι κλείνει ο κύκλος της εσωστρέφειας;  

Η αποχώρηση των συντρόφων/σών κλείνει έναν κύκλο βαθιάς εσωστρέφειας και εσωτερικής περιδίνησης. Κατάσταση, στην οποία περιήλθε το Κόμμα εξ αιτίας της διπλής μεγάλης ήττας, που υπέστη στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Ήττα, η οποία είχε και ως αποτέλεσμα την παραίτηση του χαρισματικού μας ηγέτη Αλέξη Τσίπρα και, βεβαίως και την εκλογή από τη βάση του νέου Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη.

Την εκλογή ακολούθησε μια περίοδος έντονων αμφισβητήσεων, εσωκομματικών αντιθέσεων, αποχωρήσεων, αποστρατεύσεων και παραιτήσεων. Τα φαινόμενα αυτά διέτρεξαν όλη την πυραμίδα της κομματικής διάρθρωσης, όπου τα προβλεβλημένα στελέχη του Κόμματος έδωσαν τον τόνο. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. βιώνει την επώδυνη καινούργια μέρα. Απαλλαγμένος από την εσωστρέφεια και το δύσκολο εσωκομματικό κλίμα καλείται να καλύψει τη «χαμένη περίοδο». Να τρέξει για να συστηθεί εκ νέου στην Ελληνική Κοινωνία και κυρίως στα στρώματα, που θέλει και οφείλει να εκφράσει, ένα Κόμμα της Αριστεράς. Να συστηματοποιήσει και να εξειδικεύσει την πολιτική του πρόταση, ώστε να αμφισβητήσει την ηγεμονία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να φωτίσει με αισιοδοξία τη δοκιμαζόμενη Κοινωνία για τις μάχες που έρχονται.


-Ποιος είναι πλέον ο στόχος του κόμματος ενόψει των ευρωεκλογώ;

Ο πρώτος στόχος, όπως προανέφερα, είναι να αντιστοιχηθούμε με τις ανάγκες της Κοινωνίας. Να ξαναβρούμε το νήμα που μας συνδέει με τα προβλήματα της καθημερινότητας, προτείνοντας λύσεις για την ανακούφιση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, ενταγμένες σε ένα πρόγραμμα αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών και κατ’ επέκταση αλλαγής της Κοινωνίας. Σ’ αυτήν την πορεία ενδιάμεσος αλλά καθοριστικός στόχος είναι οι Ευρωεκλογές. Όχι αποκομμένος από τη γενικότερη στόχευση αλλά πλήρως ενταγμένος σ’ αυτήν. Επομένως, η νικηφόρα έκβαση των Ευρωεκλογών, η αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας της Νέας Δημοκρατίας και η κατάκτηση ενός σοβαρού ποσοστού είναι οι συμπλεκόμενοι και ταυτόχρονοι στόχοι μας.

-Εκτιμάται ότι μετά το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών η ομπρέλα αλλά και η ομάδα της Έφης Αχτσιογλου  είχε στόχο την αποχώρηση; 

Τόσο ο Πρόεδρος της Κ.Ο. όσοι και αρκετοί από εμάς αναγνωρίζουμε στον καθένα και στην κάθε μία το δικαίωμα να κάνει τις επιλογές του. Άλλωστε, στην Αριστερά είμαστε εκ καθήκοντος και εκ πεποιθήσεως και όχι εξ επαγγέλματος. Αυτό που καταμαρτυρώ στους αποχωρήσαντες είναι το γεγονός ότι το Κόμμα δεν συζήτησε πολιτικά τις διαφωνίες. Γιατί είναι προφανές ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση και με την οικοδόμηση του Κόμματος και σε σχέση με τις θέσεις του. Αυτά δεν συζητήθηκαν ποτέ! Αντί της συζήτησης επελέγη η αποχώρηση. Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. βρίσκεται στην πορεία προς το Συνέδριό του, όπου θα είχαν την ευκαιρία να θέσουν τις απόψεις τους στην κρίση του Ανώτερου Σώματος του Κόμματος, οι αποχωρήσαντες επέλεξαν, θέτοντας ένα διαδικαστικό θέμα στην έναρξη της πρόσφατης συνεδρίασης της Κ.Ε. , ένα θέμα όμως που ήταν βαθιά πολιτικό (και μιλώ για την πρόταση του Προέδρου περί δημοψηφίσματος για την παραπομπή των συντρόφων στην Επιτροπή Δεοντολογίας) να φύγουν και να στερήσουν από όλους μας και πρωτίστως από την κοινωνία την πολιτική συζήτηση και την ιδεολογική αντιπαράθεση. Βεβαίως, το γεγονός ότι παρά την αποχώρηση διατηρούν τις έδρες, που κατέλαβαν ως υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., (κάτι που αντιβάινει στον Κώδικα Δεοντολογίας που υπογράψαμε όλοι οι υποψήφιοι) τους καθιστά υπόλογους στα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και υπονομεύει εξ αρχής το εγχείρημά τους.

-Πως πλέον πρέπει να γίνει η  ανασυγκρότηση του ΣυΡιζΑ. Ποιοι πρέπει να είναι οι στρατηγικοί στόχοι;  

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στο συνέδριό του πρέπει να επαναβεβαιώσει ότι παραμένει το Κόμμα της Ανανεωτικής Αριστεράς, στόχος του οποίου είναι η αλλαγή της Κοινωνίας. Αυτό σε διακηρυκτικό επίπεδο. Περαιτέρω, να μπει δυναμικά όπου ζει, δουλεύει, παράγει η Κοινωνία. Και να αποκτήσει δεσμούς ουσιαστικούς με τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους, τις κοινωνικές κατηγορίες που οφείλει να εκφράσει. Να ακούσει τις ανάγκες, τις προτεραιότητές τους, τα όνειρα και τις ελπίδες τους και να στρατευθεί μαζί τους στην κοινή προσπάθεια. Κυρίως, να ξεπεράσει τις διαλυτικές, παραλυτικές ισορροπίες, ώστε με λόγο ευθύβολο, περιεκτικό & ουσιαστικό να εκφράσει τους πολλούς και τους από κάτω, όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε στην Αριστερά.

-Η ακρίβεια συνεχίζει να είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φορολογεί τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ποια είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ;  

Η ακρίβεια καταγράφεται ως το Νο 1 πρόβλημα της Κοινωνίας. Πρόβλημα το οποίο η κυβέρνηση παρακολουθεί όσο πιο….διακριτικά γίνεται. Υπάρχει ένας πληθωρισμός απληστίας, ο τιμάριθμός στα είδη διατροφής είναι διψήφιος, περί το 10,2%, ενώ οι πολίτες περιορίζουν δραστικά τις διατροφικές τους ανάγκες. Σε όλα αυτά η κυβέρνηση αντιπαραθέτει την σταθερή μείωση τιμών κατά 5% και τις επισκέψεις Μητσοτάκη στα Σούπερ Μάρκετ!

Ταυτόχρονα με οριζόντια και, άρα άδικα εξ ορισμού μέτρα, φορολογεί τους ελεύθερους επαγγελματίες και μάλιστα με ελάχιστο φορολογητέο ποσό τις 10.920 €. Αυτό κατ’ αρχάς συνιστά πλήρη ομολογία αδυναμίας σύλληψης της φοροδιαφυγής. Και φυσικά ευνοεί τους μεγάλους φοροφυγάδες. Εάν η κυβέρνηση χτυπούσε την φοροδιαφυγή θα έβρισκε και τον δημοσιονομικό χώρο για το αφορολόγητο μέχρι 10.000 €, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Κ

Κατά την άποψή μας, εάν η κυβέρνηση ήθελε να πολεμήσει τη φοροδιαφυγή, έπρεπε να ξεκινήσει από πάνω. Από τις εταιρείες διύλισης & εμπορίας καυσίμων, τις εταιρίες παραγωγής & διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, τις Τράπεζες και τα καρτέλ των Σούπερ Μάρκετ. Με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS, κάτι που αποφεύγει συστηματικά να το κάνει, αν και κυβερνά την χώρα από το 2019. Με την ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, τους οποίους ουσιαστικά απενεργοποίησε. Η Αριστερά είναι υπέρ των δίκαιων φόρων, με τους οποίους θα χρηματοδοτηθεί το Κοινωνικό Κράτος. Η νεοφιλελεύθερη Δεξιά εξορκίζει τους φόρους, κομπάζει για τη δήθεν μείωση των φόρων, ενώ η σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων (π.χ. ΦΠΑ) είναι συντριπτική υπέρ των δεύτερων. Τέλος, η επιλογή της κυβέρνησης σχετίζεται και με το περίφημο «πόρισμα Πισαρίδη», στο οποίο αναφέρεται ότι ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός αυτοαπασχολουμένων αποτελεί πρόβλημα για την Ελληνική Οικονομία. Η Κυβέρνηση, λοιπόν, με αφορμή το φορολογικό σ/ν ωθεί εκτός αγοράς χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, υλοποιώντας την «Βίβλο» του νεοφιλελευθερισμού. Σύντομα όμως θα πάρει την απάντηση από τους πολίτες που θίγονται και νοιώθουν να συντρίβονται και οι δουλειές τους και οι ζωές τους.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

                Βουλευτής Δράμας.

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος  ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.