ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                     30-9-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Συνυπογραφή ερώτησης 51 βουλευτών για ανάγκη επίσπευσης λειτουργίας των τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛ.ΑΣ

Την ερώτηση 51 συνολικά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με θέμα: «Ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών λειτουργίας τμημάτων Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛΑΣ και ενίσχυση τους», συνυπέγραψε ο βουλευτής Δράμας Θ. Ξανθόπουλος.  Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτή Δυτικής Αθήνας Χαράς Καφαντάρη, επισημαίνεται η έξαρση του φαινομένου των γυναικοκτονιών στη χώρα μας σε συνδυασμό με τον επίσης αυξημένο αριθμό περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Στην τελευταία δε γυναικοκτονία, ο δράστης (και αυτόχειρας) κατείχε νόμιμα όπλο, το οποίο δεν του αφαιρέθηκε παρά τις σχετικές καταγγελίες για απειλές και βιαιοπραγίες. 

      Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα του προβλήματος, με το Π.Δ. 37/2019 δημιούργησε το Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην ΕΛ.ΑΣ, το οποίο στελεχώθηκε σε έναν βαθμό  τον Νοέμβρη του 2019. Σήμερα ωστόσο, όπως σημειώνουν, λειτουργούν αυτά τα γραφεία, όμως ο ρόλος τους είναι επιτελικός, αφού, οι αστυνομικοί που υπηρετούν, δεν διεξάγουν προανάκριση και ουσιαστικά, διατηρούν μόνο στατιστικά στοιχεία.

   Την ίδια στιγμή, η  Κυβέρνηση, δια του κ. Χρυσοχοΐδη  την 14/7/2021  εξήγγειλε Πιλοτικό Πρόγραμμα για ένα (!) Γραφείο ενδοοικογενειακής βίας σε ένα αστυνομικό τμήμα σε κάθε Δ/νση Αστυνομίας  και ειδικότερα στη  Δυτική Αθήνα  1 πιλοτικό στο Περιστέρι (δεν λειτουργεί ακόμη), ενώ  δεν  έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ίδρυσης των υπόλοιπων Γραφείων. Ο τέως Υπουργός δεν δεσμεύθηκε για προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού (ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών κλπ),  ούτε εξήγγειλε συγκεκριμένο πρόγραμμα αντίστοιχης εκπαίδευσης Αστυνομικών ανά την Ελλάδα.

    Τούτων δοθέντων, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός,  ποια μέτρα άμεσης απόδοσης προτίθεται να πάρει και με ποιο χρονοδιάγραμμα, ώστε να επιταχυνθεί και να επισπευσθεί η λειτουργία τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας;

      Επισυνάπτεται η ερώτηση