ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                  30-9-2021

 Θ. Ξανθόπουλος: Συνυπογραφή ερώτησης για την απουσία μέτρων προστασίας της υγείας των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

    Το ανάλγητο πρόσωπο της δείχνει η Κυβέρνηση στους εκπαιδευτικούς ευπαθών ομάδων στην Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με την απουσία μέτρων προστασίας της υγείας τους, τονίζουν 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε ερώτηση τους που συνυπυγράφει και ο βουλευτής Δράμας  Θεόφιλος Ξανθόπουλος. προς την Υπουργό Παιδείας.

    Στην ερώτηση, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Ν. Φίλη, τομεάρχη Παιδείας και της Μ. Τζούφη, αναπληρώτρια τομεάρχη Παιδείας, αναφέρεται μεταξύ άλλων:

-Αποδεικνύοντας ότι δεν έχει διδαχτεί τίποτα από τα τελευταία δύο χρόνια πανδημίας και κλειστών σχολείων, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έλαβε και φέτος ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων, τα οποία άνοιξαν με μόνο όπλο το εμβόλιο.

-Κατά συνέπεια δεν έχει ληφθεί αρμοδίως μέριμνα για την προστασία των εκπαιδευτικών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Αντίθετα αυτοί εκτελούν το δημόσιο λειτούργημά τους σε πολυπληθή και πολυάριθμα τμήματα, σε περισσότερα σχολεία προκειμένου να καλύψουν το ωράριο τους και τα κενά των σχολείων, ερχόμενοι σε επαφή έως και με 500 διαφορετικά παιδιά και 2, 3 ή και περισσοτέρους συλλόγους διδασκόντων την εβδομάδα, την  ίδια στιγμή που σύμφωνα με τα λεγόμενα των ειδικών η μετάλλαξη «Delta» επικρατεί κι είναι ιδιαίτερα μεταδοτική από και στα παιδιά, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστα.

– Το αποκαρδιωτικό στην προκείμενη περίπτωση είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας, ενώ διανύουμε την τρίτη σχολική χρονιά με πανδημία, έχει χειροτερεύσει τη θέση των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες σε σχέση με πέρυσι, καθώς αφενός το μέτρο που ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους να  «επανέρχονται στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό» δεν εφαρμόζεται στους ανωτέρω εκπαιδευτικούς, αφετέρου δεν εφαρμόζεται και η εγκύκλιος για την ειδική άδεια απουσίας σε εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να υποχρεούνται να βρίσκονται τώρα στις τάξεις.

   Μπροστά στους σοβαρούς κινδύνους που δημιουργεί η στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό, ερωτάται η υπουργός Παιδείας, αν θα λάβει άμεσα μέτρα προστασίας και για τους εκπαιδευτικούς ευπαθών ομάδων, όπως ισχύουν για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους στο δημόσιο, αν τους δοθεί η δυνατότητα ειδικής άδειας όπως στους υπόλοιπους δημοσίου υπαλλήλους.

   Επισυνάπτεται η ερώτηση