Συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε χθες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Αναφέρθηκε στην ακρίβεια και τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, ενώ είπε ότι η προκήρυξη για τη στελέχωση των φυλακών Νικηφόρου έχει προχωρήσει πολύ λίγο και αναρωτήθηκε πόσο ακόμα θα περιμένουμε ως τοπική κοινωνία την υλοποίηση του δρόμου Δράμας – Αμφίπολης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για παλινωδίες.

Για την πανδημία ο κ. Ξανθόπουλος δήλωσε:
«Η πανδημία εξακολουθεί και κυριαρχεί, παρ’ όλες τις απέλπιδες προσπάθειες της κυβέρνησης. Οι νεκροί είναι σταθερά σε πολύ υψηλό νούμερο, είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας και άνθρωποι με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε ως κοινωνία είναι να θεωρήσουμε τον θάνατο ως μέρος της καθημερινότητας. Να θεωρήσουμε, δηλαδή, ότι έτσι είναι και δεν γίνεται κάτι άλλο. Γεγονός είναι, λοιπόν, ότι, μετά από την κάμψη της συμβουλευτικής προσπάθειας της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες φαίνεται πλέον να παραιτείται και από την προσπάθεια αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος των πολιτών για τους περαιτέρω εμβολιασμούς σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας το οποίο δεν στηρίχτηκε όπως απαιτούσαν οι περιστάσεις το προηγούμενο διάστημα, και ουσιαστικά έχει φτάσει στα όριά του και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πολύ επιβαρυμένες συνθήκες που καλείται να εξυπηρετήσει.
Το γεγονός ότι πεθαίνουν 70 ή 80 άνθρωποι καθημερινά δεν μπορεί να οφείλεται μόνο στους ανεμβολίαστους και στην ατομική ευθύνη των εμβολιασμένων. Εάν η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι η εκτίμησή της, σε ό,τι αφορά τη στελέχωση, την ενίσχυση και τη διατήρηση σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας, του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι τεράστιες, δεν μπορεί να κάνει κανένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση. Ήδη επεξεργαζόμαστε να καταθέσουμε μία αίτηση με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθού, που έχει σχέση με την κωλυσιεργία που παρατηρείται από πλευράς Κυβέρνησης στη στελέχωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των ΤΟΜΥ. Των μορφών αυτών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που είχαμε ολοκληρώσει εμείς και οι οποίες εισέπραξαν την κάθετη αντίρρηση της Νέας Δημοκρατίας, από τον καιρό που ήταν αντιπολίτευση… Στις συνθήκες της πανδημίας, οι άνθρωποι συνεννοούνταν στο νοσοκομείο, για παράδειγμα για εμβολιασμό, ενώ, αν υπήρχαν οι δομές αυτές, δεν θα υπήρχαν ούτε οι αναμονές και, βέβαια, δεν θα υπήρχε ούτε και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στις συνθήκες του νοσοκομείου.
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να επενδύει στην ατομική ευθύνη. Το μέτρο που ανακοίνωσε σχετικά με τους όρθιους και την προοπτική να βγει η μάσκα, ουσιαστικά, δίνει μία ψευδή εικόνα και δημιουργεί την αίσθηση στον κόσμο ότι τελειώνουμε από την πανδημία. Απαιτείται πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα και πολύ μεγαλύτερη ευθύνη, γιατί με την πανδημία δεν φαίνεται να τελειώνουμε εύκολα. Η κούραση των πολιτών και οι παλινωδίες της Κυβέρνησης δημιουργούν τις συνθήκες για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων. Υπάρχει πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο σε λίγο καιρό να έχουμε ξανά έξαρση των κρουσμάτων. Αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Είναι, λοιπόν, προφανής η ανάγκη να στελεχωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το θέτω στον δημόσιο διάλογο, για να υπάρξουν και απαντήσεις και από τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Μπλούχο, που είναι και γιατρός, αλλά και γενικότερα από όλη την κοινωνία. Το ενδεχόμενο σχέδιο της Κυβέρνησης για νοσοκομεία βάσης, νοσοκομεία ακτίνες (που σημαίνει ότι σε έναν τέτοιο σχεδιασμό πολλά νοσοκομεία, όπως και αυτό, ουσιαστικά, της Δράμας, θα μεταβληθούν σε Κέντρα Υγείας) είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αποτελεί για την τοπική κοινωνία και με βάση αυτά που έχει περάσει, «casus belli», γιατί ανοίγει τον δρόμο για τα πάσης φύσεως ιδιωτικά συμφέροντα».

«Η καλπάζουσα ακρίβεια και η πανδημία έχουν επιταχυντή την κυβέρνηση»
«Το δεύτερο ζήτημα που έχει σχέση με την καθημερινότητά μας είναι το ζήτημα της καλπάζουσας ακρίβειας. Εδώ θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ καθαροί. Τόσο η πανδημία όσο και η ακρίβεια είναι διεθνή φαινόμενα, που έχουν, όμως, ως επιταχυντή την πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είχαμε προειδοποιήσει από τον Οκτώβριο ότι οι ανοδικές τιμές θα δημιουργήσουν πολύ σοβαρό πρόβλημα και στην ελληνική οικονομία αλλά και στην επιβίωση των πολιτών. Η Κυβέρνηση, δέσμια των νεοφιλελεύθερων επιλογών της, απαντούσε διά στόματος του Άδωνι Γεωργιάδη ότι είναι παροδικό το φαινόμενο της ακρίβειας και ότι η αγορά θα λύσει το πρόβλημα και κάποια στιγμή οι τιμές θα ισορροπήσουν. Έχω επισημάνει ότι αυτό που αγνοεί η κυβέρνηση είναι ότι οι τιμές, όταν ισορροπούν, ισορροπούν στην ανώτατη τιμή και όχι από εκεί όπου ξεκίνησαν. Άρα, όταν θα έχουν ισορροπήσει, αφού έχουν αφαιμάξει ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος των πολιτών, θα είναι αργά για όλους. Αυτό που λέμε σχηματικά ότι το μεγάλο μέρος του εισοδήματος των πολιτών τελειώνει την τρίτη εβδομάδα του μήνα, για την Κυβέρνηση δεν αποτελεί πρόβλημα.
Επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ανάγκη παρέμβασης του κράτους σε αυτό το κύμα ακρίβειας, κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις. Καταθέσαμε τροπολογία όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ζητούσαμε τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα κατώτατα επίπεδα που προβλέπουν οι δεσμεύσεις της χώρας. Ζητήσαμε την μείωση του Φ.Π.Α. σε βασικά είδη ανάγκης και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ώστε να αποκατασταθεί σε κάποιο μέτρο η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Ταυτοχρόνως, υπάρχουν και συνοδευτικά μέτρα, παραδείγματος χάρη η ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία.
Σε όλα αυτά η κυβέρνηση παραμένει εμμονική. Μουδιασμένη από την αύξηση του κόστους διαβίωσης αλλά και του πληθωρισμού, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αρνητικό ρεκόρ 25ετίας, αρκείται σε πυροσβεστικού χαρακτήρα μέτρα και πολιτικές επιδοματικής προσέγγισης. Είναι προφανές ότι όντας αιφνιδιασμένη δεν μπορεί να χαράξει στρατηγικές. Οι πολίτες κατανοούν ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης, ότι υπάρχει και άλλη πολιτική που μπορεί να υπερασπίσει τα συμφέροντά τους για την καθημερινότητα και την οικονομική τους δυνατότητα. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πρωτοστατήσει σε μία πανελλαδική προσπάθεια, έτσι ώστε τα σχέδια της κυβέρνησης να βρουν αντιμέτωπους τους πολίτες που χειμάζονται. Όσο οι πολίτες δεν αντιδρούν συντεταγμένα με βάση ένα πλαίσιο υπέρ των δικών τους συμφερόντων και αφήνονται τις προπαγανδιστικές και επικοινωνιακές φούσκες της Κυβέρνησης, η ακρίβεια θα κατατρώει τα εισοδήματά τους. Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι αυτή η κυβέρνηση αυτό μπορεί να κάνει. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, αλλαγή Κυβέρνησης και λέμε στους πολίτες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης της προοδευτικής Κυβέρνησης, αρκεί να είναι πρώτο κόμμα έστω και με μία ψήφο, ώστε να μπορέσει να κάνει διακυβέρνηση προοδευτικού προσανατολισμού, που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της μεγάλης πλειονότητας πολιτών και όχι τα συμφέροντα των λίγων, οι οποίοι σε αυτές τις συνθήκες φυσικά κερδίζουν πάρα πολλά χρήματα και επιβεβαιώνουν τη λαϊκή ρήση: “Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται”».

Η ολοκλήρωση της προκήρυξης των φυλακών πηγαίνει πολύ αργά
«Η ολοκλήρωση της προκήρυξης των φυλακών πηγαίνει με πολύ αργά βήματα. Μόλις προχθές ανακοινώθηκαν αποτελέσματα των ειδικών κατηγοριών και αναμένουμε ουσιαστικά τα αποτελέσματα και τον μεγάλο αριθμό των υπολοίπων ειδικοτήτων με τις οποίες θα στελεχωθεί η λειτουργία της φυλακής. Χρήσιμο θα ήταν να υπάρξει μία ενημέρωση. Εγώ θα επιδιώξω κοινοβουλευτικά να δω τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, όπως τον έχω δει και άλλες φορές. Αλλά γνωρίζω ότι η συνήθης και ουσιαστική δικαιολογία είναι ότι «με αυτές τις δυνατότητες και τους ρυθμούς προχωράμε, τόσο μπορούμε να προχωρήσουμε και αυτή την προκήρυξη». Θα πρέπει να υπάρξει έντονο κυβερνητικό ενδιαφέρον, γιατί υπενθυμίζω ότι είναι μία προκήρυξη που αφήσαμε έτοιμοι εμείς από τις αρχές του 2019 και, ενώ διανύουμε τις αρχές του 2022, προχώρησε πάρα πολύ λίγο».

Πόσο ακόμα θα περιμένουμε αυτή την εξέλιξη του δρόμου Δράμας – Αμφίπολης;
«Το δεύτερο μείζον θέμα της περιοχής μας είναι ο δρόμος που ενώνει τη Δράμα με την Αμφίπολη. Θα γνωρίζετε ότι κατέθεσα ήδη την περασμένη εβδομάδα Αναφορά στη Βουλή, προς τον Υπουργό Υποδομών, τον κύριο Καραμανλή, γιατί ο ανάδοχος εργολάβος ζήτησε επιπλέον παράταση. Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε και πάλι εκεί όπου βρισκόμασταν εδώ και αρκετό καιρό. Μετά τις παλινωδίες της βασικής κυβερνητικής επιλογής, που ανακοίνωναν πότε ότι θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας, πότε ότι θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή ότι θα χρηματοδοτηθεί από τα ΣΔΙΤ, ακόμα και σε αυτή την επιλογή βλέπουμε ότι δεν υπάρχει η αναγκαία υποστήριξη. Ως Δραμινός και ως βουλευτής, εκφράζω την αγωνία μου για το πόσο ακόμα θα περιμένουμε αυτή την εξέλιξη (την υλοποίηση του άξονα). Ρωτάω ειλικρινά αν η τοπικοί αρμόδιοι του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, είτε είναι βουλευτές είτε τοπικοί παράγοντες, αισθάνονται ότι έχουν μία ευθύνη για αυτού του τύπου την καθυστέρηση, και εν πάση περιπτώσει τι σκοπεύουν να κάνουν. Περιμένω και εγώ αλλά και όλη η τοπική κοινωνία τις δέουσες στις απαντήσεις».

Από τα Χρονικά της Δράμας