Συνέντευξη στον ΑΛΦΟΝΣΟ ΒΙΤΑΛΗ

«Με συντριπτική πλειοψηφία οι σύνεδροι επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη του σώματος στον πρόεδρο Στ. Κασσελάκη, ζήτησαν περισσότερη συλλογικότητα στις αποφάσεις και διεύρυναν τις αρμοδιότητες του Εκτελεστικού Γραφείου. Η ανακούφιση είναι το κυρίαρχο συναίσθημα όλων μας. Αποφύγαμε τις αχρείαστες εσωκομματικές εκλογές…», επισημαίνει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ενώ σημειώνει πως «οι Ευρωεκλογές είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. της μετά τον Τσίπρα εποχής».
Για το θέμα του Ν/Σ για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια υπογραμμίζει πως υπάρχει ευθεία καταστρατήγηση του Συντάγματος από την Κυβέρνηση. Όπως αναφέρει «εάν η Κυβέρνηση σεβόταν το Σύνταγμα, (υπόψη ότι οι βουλευτές ορκιζόμαστε να φυλάττουμε το Σύνταγμα) όφειλε να εκκινήσει την αναθεώρηση του άρθρου 16 και στη συνέχεια να προχωρήσει στην ίδρυση».

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

»Πώς βλέπετε το θέμα των ιδιωτικών Πανεπιστημίων αλλά και τι μπορεί να γίνει για την ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου;
Η Κυβέρνηση «κραδαίνοντας» το 41% διαλύει σχεδόν κάθε πτυχή του μεταπολιτευτικού συμβολαίου. Το δίδυμο σκάνδαλο των υποκλοπών και της συγκάλυψης, η παρέμβασή της στις Ανεξάρτητες Αρχές, η ευθεία καταστρατήγηση του άρθρου 16 του Συντάγματος είναι πτυχές της ίδιας αυταρχικής πολιτικής. Ειδικά στο θέμα των ιδιωτικών Πανεπιστημίων έχουμε μια ευθεία καταστρατήγηση του Συντάγματος. Επί της αρχής λοιπόν είμαστε αντίθετοι και για λόγους συνταγματικής τάξης αλλά και ουσίας. Εάν η Κυβέρνηση σεβόταν το Σύνταγμα, (υπόψη ότι οι βουλευτές ορκιζόμαστε να φυλάττουμε το Σύνταγμα) όφειλε να εκκινήσει την αναθεώρηση του άρθρου 16 και στη συνέχεια να προχωρήσει στην ίδρυση. Αντ’ αυτού επιλέγει, υιοθετώντας αντισυνταγματικές πρακτικές, να «ξεπεράσει» το συγκεκριμένο άρθρο, για να θεσμοθετήσει τη λειτουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Αλλά και επί της ουσίας είμαστε ριζικά αντίθετοι με τη λειτουργία των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων διότι η Παιδεία αποτελεί καθολικό δικαίωμα των Πολιτών και από την στιγμή που κάποιος πληρώνει για να σπουδάσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το δικαίωμα αυτό καθίσταται προνόμιο. Αντί η Κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη που απορρέει από το Σύνταγμα και να χρηματοδοτήσει ανάλογα και κατάλληλα την Ανώτατη Παιδεία καταφεύγει στην ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, η λειτουργία των οποίων θα λειτουργήσει αντιπαραθετικά προς το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

»Η ακρίβεια είναι ο μεγάλος βραχνάς. Υπάρχει νέο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα. Μπορεί να αναχαιτιστεί και να περιοριστεί το νέο κύμα αυξήσεων; Κινούνται σε θετική κατεύθυνση τα πρόσφατα μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια;
Όντως, η ακρίβεια αποδεικνύεται μέγιστο και επίμονο πρόβλημα. Παρ’ όλες τις επικοινωνιακές ουσιαστικά παρεμβάσεις της κυβέρνησης εξακολουθεί να επιμένει. Ειδικά στα τρόφιμα!!! Ο πληθωρισμός απληστίας είναι παρών και κατατρώγει πρωτίστως τα χαμηλά εισοδήματα. Το έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι τα διάφορα «pass» δεν αρκούν αλλά η κυβέρνηση κωφεύει. Ουσιαστικά βολεύεται διότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός αυξάνει, λόγω ΦΠΑ, τα φορολογικά έσοδα. Πολύ πρόσφατα το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, απ τα οποία προκύπτει αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 461 εκ Ευρώ. Από τα έσοδα αυτά η κυβέρνηση χορηγεί «pass» στους πολίτες, δήθεν για ελάφρυνση αλλά στην ουσία ανακυκλώνει τον πληθωρισμό και την αισχροκέρδεια. Άμεσα απαιτείται μείωση ΦΠΑ έως και μηδενισμός στα βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης, πλαφόν στο κέρδος των εταιρειών διύλισης και εμπορίας καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος, στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη των καρτέλ και της αισχροκέρδειας. Αποφασιστική παρέμβαση του κράτους στο περιθώριο κέρδους από την αποθήκη του εισαγωγέα μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Όλα αυτά είναι μερικές από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και απευθύνονται όχι μόνον στην κυβέρνηση αλλά και στην κοινωνία, για να αντιληφθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και τεκμηριωμένες προτάσεις έχει και σε διάλογο με την κοινωνία βρίσκεται.

»Οι αγρότες κατέβηκαν και στην Αθήνα για τα αιτήματά τους. Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στο θέμα των αγροτών και των αιτημάτων τους;
Το ζήτημα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με «λογιστική» προσέγγιση. Ο πρωτογενής τομέας γενικά είναι καθοριστικός αφ’ ενός μεν για τη διατροφική επάρκεια της χώρας και αφ’ ετέρου για την κοινωνική συνοχή. Προέρχομαι από το ν. Δράμας, έναν κατ’ εξοχήν αγροτικό νομό, όπου η δυνατότητα των αγροτών να ζουν απ’ τη δουλειά τους, τους δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Καταλαβαίνετε ότι, εφόσον αυτό είναι αδύνατο, θα εγκαταλείψουν τις ακριτικές περιοχές και θα αναζητήσουν καλύτερη τύχη στις αστικές περιοχές, με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Επομένως, η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα επιβίωσης του κλάδου. Το κόστος παραγωγής, η ΚΑΠ, ο μικρός αγροτικός κλήρος της χώρας μας, η αποτυχία των συνεργατικών σχημάτων είναι τα μείζονα προβλήματα, στα οποία η Κυβέρνηση κλείνει αυτιά και μάτια. Άμεσα λοιπόν οφείλει να ορίσει χαμηλότερη τιμή KWH, όπως ζητούν οι αγρότες, να μειώσει ουσιαστικά τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο αλλά και να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα, που δεν είναι ακόμη στο προσκήνιο αλλά είναι υπαρκτό. Την προστασία της Αγροτικής Γης από πλειστηριασμούς διότι υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος αφελληνισμού της Ελληνικής Γεωργίας. Η κυβέρνηση επέλεξε να μη διαβουλευθεί με τους αγρότες, ώστε να αντιληφθεί το μέγεθος των προβλημάτων. Απαιτείται ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την αναδιάταξη της Ελληνικής Γεωργίας, μέσω μιας συνολικής εθνικής στρατηγικής.

»Το συνέδριο έκλεισε οι εσωκομματικές εκλογές δεν υπάρχουν. Ξεπεράστηκε το κύμα εσωστρέφειας στο ΣΥΡΙΖΑ ή μένουν ανοικτές πληγές;
Το Συνέδριο αποτελεί την κορυφαία πολιτική διαδικασία του Κόμματος. Με την έννοια αυτή οι αποφάσεις του αποτελούν οδοδείκτη για τη συλλογική μας πορεία. Με συντριπτική πλειοψηφία οι σύνεδροι επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη του σώματος στον πρόεδρο Στ. Κασσελάκη, ζήτησαν περισσότερη συλλογικότητα στις αποφάσεις και διεύρυναν τις αρμοδιότητες του Εκτελεστικού Γραφείου. Η ανακούφιση είναι το κυρίαρχο συναίσθημα όλων μας. Αποφύγαμε τις αχρείαστες εσωκομματικές εκλογές. Τώρα είναι στο χέρι μας να συγκροτήσουμε την στρατηγική μας ενόψει των Ευρωεκλογών, να καταρτίσουμε ένα θελκτικό ψηφοδέλτιο και ενωμένοι να δώσουμε τη μάχη. Θεωρώ ότι η πολιτική ωριμότητα όλων μας επιβάλλει να ξεπεράσουμε τις αντιθέσεις μας και να στοχεύσουμε στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που βάλλει κατά των θεσμών και φτωχοποιεί όλο και μεγαλύτερα τμήματα της Κοινωνίας.

»Είναι βαρόμετρο οι ευρωεκλογές για μια πρώτη αποτίμηση της πορείας του κόμματος και της ηγεσίας, μετά τις διπλές εκλογές του 2023 και της αποχώρησης από την Προεδρία του Α. Τσίπρας;
Η λαϊκή ετυμηγορία είναι εξ ορισμού το απόλυτο κριτήριο της όποιας πολιτικής πρότασης. Από την στιγμή που ο λαός αποφανθεί, η γνώμη του παράγει πολιτικά αποτελέσματα. Άρα, οι Ευρωεκλογές είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. της μετά τον Τσίπρα εποχής.

»Μπορεί τουλάχιστον να διατηρήσει τις δυνάμεις του ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου; Η εκλογική νίκη και η πρωτιά σε αυτή την αναμέτρηση είναι ρεαλιστικός στόχος;
Όπως αντιλαμβάνεσθε, το εκλογικό αποτέλεσμα είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων. Αρχικά σε τι κατάσταση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., εάν δηλ. θα έχουμε ξεπεράσει τη φάση της εσωστρέφειας με επιτυχία. Στη συνέχεια είναι η προγραμματική μας πρόταση, εάν είναι ευκρινής και κυρίως Ευρωπαϊκή, δηλ. να ανταποκρίνεται στη φύση των Ευρωεκλογών και να μην στοχεύει στα εσωτερικά ζητήματα. Καθοριστική επίσης θεωρώ την ποιότητα του ψηφοδελτίου. Ένα ψηφοδέλτιο θελκτικό και πειστικό ταυτόχρονα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο.
Σήμερα, κανείς από τους άνω παράγοντες δεν είναι δεδομένος. Επομένως, δεν μπορώ να οριοθετήσω τον στόχο μας. Σαφώς όμως η δεύτερη θέση είναι το προς τα κάτω όριο.