Δήλωση του τομεάρχη Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλου Ξανθόπουλου για τον αποκλεισμό δικηγόρων από παροχές υγείας

                                                                                   5-3-2022

Επιτελικό κράτος και  e-ΕΦΚΑ αφήνουν χωρίς ασφαλιστική ικανότητα και υγειονομική κάλυψη χιλιάδες δικηγόρους

    Με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, χιλιάδες δικηγόροι της χώρας στερούνται αδικαιολόγητα την ασφαλιστική τους ικανότητα, την πρόσβαση στην αναγκαία υγειονομική περίθαλψη και τις παροχές υγείας σε πολύ σοβαρές μάλιστα περιπτώσεις.  

    Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται αυξημένα προβλήματα λόγω της δυσλειτουργίας των υπηρεσιών του Οργανισμού σε βάρος δικηγόρων που είτε δεν οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές, είτε τις έχουν καταβάλει είτε βρίσκονται σε ενεργή ρύθμιση και μάλιστα χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση και ακρόαση. Και αντί ο ΕΦΚΑ να παρατείνει αυτοδίκαια την ισχύ της ασφαλιστικής ικανότητας μέχρι την επίλυση του προβλήματος, μετακυλίει την αντιμετώπιση του στους ασφαλισμένους και τα τοπικά υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, τα οποία, φυσικά, αδυνατούν να ανταποκριθούν.

    Η κυβέρνηση της ΝΔ για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι είναι πρωταθλήτρια ανικανότητας και ανευθυνότητας. Εκθέτει με δική της υπαιτιότητα, σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία χιλιάδων ασφαλισμένων. Καλούμε τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθώς και την διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, να σταματήσουν αμέσως την απαράδεκτη αυτή τακτική και να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να αποδοθεί άμεσα η ασφαλιστική ικανότητα σε όσους αδικαιολόγητα την στερήθηκαν, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα άμεσα και να αποτρέψουν την συνέχιση παρόμοιων συμπεριφορών στο μέλλον. Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για τους ασφαλισμένους αλλά δυστυχώς αυτό δεν το αντιλαμβάνονται ούτε το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη ούτε  οι εκλεκτοί του.