ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                             12-11-2023

Θ. Ξανθόπουλος: Ερώτηση 29 βουλευτών-«Είναι αποδεκτή η απώλεια 40 δισ. ευρώ από την πώληση μετόχων τραπεζών; Εγκαταλείπονται μερίσματα και επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ»

Ερώτηση για την ταχεία, όπως αναφέρεται στον Τύπο, αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, στις οποίες συμμετέχει (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank,Τράπεζα Πειραιώς) και την απώλεια άνω των 40 δισ. ευρώ, όπως υπολογίζει και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), συνυπέγραψε ο βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Σύμφωνα με την ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του κόμματος, Νίκου Παππά και συνυπογράφεται από 29 συνολικά βουλευτές, πρόκειται για τα χρήματα με τα οποία στηρίχθηκαν οι τράπεζες μετά το 2011.

 ‘Η επιλογή αποεπένδυσης έρχεται τη στιγμή που οι τράπεζες αναμένουν υψηλά κέρδη, περί του 1 δισ. ευρώ η καθεμία, και τα διανεμόμενα μερίσματα για το δημόσιο θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 760 εκατ. Ευρώ”. επισημαίνουν στην ερ΄ώτησή τους οι βουλευτές. Όπως τονίζεται, το ΤΧΣ και η κυβέρνηση Μητσοτάκη «“αδιαφορούν” για τα μερίσματα (νυν και μελλοντικά, καθώς κερδοφορία προβλέπεται ως το 2025 τουλάχιστον) αλλά και για την κάλυψη των 40 δισ. ευρώ περίπου συσσωρευμένων ζημιών».

Κατόπιν τούτων οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη, εάν έχει αξιολογήσει το ΤΧΣ -με ανεξάρτητο πάροχο χρηματοοικονομικών ή επιχειρηματικών και διαχειριστικών συμβουλών- ποια θα ήταν η μελλοντική καθαρή θέση του και ποια τα ετήσια εκτιμώμενα οφέλη ως το 2025, έτος λήξης της θητείας του, σε περίπτωση που διακρατούσε τη συμμετοχή του στις τράπεζες. Ερωτούν επίσης ποιό είναι το ακριβές όφελος για το ΤΧΣ από τη διάθεση του συνόλου της συμμετοχής 1,40% του Ταμείου στo μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας Eurobank, πώς σκοπεύει το ΤΧΣ και η κυβέρνηση της Ν.Δ. να καλύψει τις ζημίες της τάξης των 2,438 δισ. ευρώ, οι οποίες προκύπτουν από τη διαχείριση της περιουσίας του Ταμείου στην τράπεζα Πειραιώς την τελευταία τριετία καθώς και για ποιο λόγο και με ποιο όφελος το ΤΧΣ σπεύδει να αποεπενδύσει από τις τράπεζες τη στιγμή που η κερδοφορία τους αναμένεται να είναι ανθηρή τα επόμενα χρόνια και με τα συγκεκριμένα έσοδα του προϋπολογισμού να κρίνονται αναγκαία για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Τέλος θα ασκήσει το προβλεπόμενο δικαίωμα αρνησικυρίας – βέτο του Νόμου 3864/2010) αν οι προσφερόμενες τιμές προκαλούν μεγάλη ζημία για το δημόσιο και θα καταργήσει την διάταξη που εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο της διοίκησης του ΤΧΣ; 

   Επισυνάπτεται η ερώτηση