ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                      22-10-2020   

Θ. Ξανθόπουλος: Μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης στην εκτόξευση της πανδημίας και την αποθράσυνση της τουρκικής προκλητικότητας

Τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης σε δύο μείζονα ζητήματα, όπως η εκτίναξη των κρουσμάτων της πανδημίας αλλά και η αποθράσυνση της τουρκικής προκλητικότητας στην Αν μεσόγειο, σε βάρος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ανέδειξε με παρεμβάσεις του στους τηλεοπτικούς σταθμούς Action 24 και Βlue Sky.

Οσον αφορά την έξαρση της πανδημίας, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση δεν πήρε έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα προστασίας μετά το άνοιγμα του τουρισμού,  δεν προχώρησε σε υποχρεωτικά τεστ, δεν ενίσχυσε, αν και είχε χρόνο,  το ΕΣΥ με νέες ΜΕΘ και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.  Ταυτόχρονα αφήνει τον κόσμο να συνωστίζεται στα Μέσα Μεταφοράς  και τους μαθητές και τους καθηγητές στις σχολικές αίθουσες».

Και συμπλήρωσε: Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για την εκτίναξη των κρουσμάτων της πανδημίας, καθώς επαναπαύθηκε στην επικοινωνιακή της διαχείριση.  Οφείλει άμεσα να σταματήσει τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» και να λάβει κρίσιμες αποφάσεις ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Για την αποθράσυνση της τουρκικής προκλητικότητας ο κ. Ξανθόπουλος,  σημείωσε ότι η Τουρκία διεκδικεί αυξημένο ρόλο και παρουσία στην Αν. Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα δυστυχώς, είναι εδώ ότι αμφισημία και η αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης, ενισχύει την προκλητικότητα του Ερντογάν.

Ο κ. Ξανθόπουλος μίλησε για διστακτικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να θέσει τις κυρώσεις στο τραπέζι, να συμμετάσχει ενεργά σε όλα τα διεθνή fora, να ασκήσει μια δραστήρια, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, με έμφαση στις συμμαχίες του ευρωπαϊκού νότου και των χωρών της Αν. Μεσογείου, όπως είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, συμπλήρωσε πως η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νότια της Κρήτης και στα νησιά της Αν. Μεσογείου δίνει το στίγμα ότι η χώρα μας σέβεται και εφαρμόζει την διεθνή νομιμότητα και αποτελεί και ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας.

Δείτε εδώ την παρέμβαση στο Blue Sky από 1.01.32’ και 1.19.30’