ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                            26-2-2024

Θ. Ξανθόπουλος στο Κανάλι της Βουλής: Να φανούμε αντάξιοι της καθαρής εντολής του Συνεδρίου και να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην επόμενη μέρα και την μάχη των Ευρωεκλογών-Το Συνέδριο επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο-Κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει απαγόρευση κριτικής, όλοι κρινόμαστε καθημερινά

“Ενα μεγάλο ουφ ανακούφισης ακούστηκε στo τέλος. Ηταν ένα ζωντανό Συνέδριο με έντονες στιγμές που ανέδειξε την ανάγκη να συνεννοηθούμε στο ανώτατο ηγετικό επίπεδο, Κ.Ε, Π.Γ, Πρόεδρο. Το συνέδριο έδειξε ότι δεν θέλει να βάλει σε νέα περιπέτεια το κόμμα για έναν πρόεδρο που εκλέξαμε προ 5μηνου. Η έντολή και η απόφασή του είναι να αναβαθμιστεί το Ε.Γ και συντονισμένα να προχωρήσουμε”, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής.

“Δεν θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι χαμένος…Το Συνέδριο με πολύ μεγάλη πλειοψηφία επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Στ. Κασελάκη. Η εντολή είναι καθαρή. Ο πρόεδρος έχει την πρόθεση και την διάθεση να οδηγήσει το κόμμα στις επόμενες Ευρωκελογές και εθνικές εκλογές. Αλλά δεν μπορεί κανείς να επιβάλλει απαγόρευση κριτικής. Στη πολιτική δεν υπάρχει λευκή επιταγή. Ολοι μας κρινόμαστε. Και ο πρόεδρος πρώτος από όλους”, συμπλήρωσε.

“Αποφύγαμε τον σκόπελο των εσωκομματικών εκλογών και την εσωστρέφεια που συνεπάγεται. Και η Ολγα Γεροβασίλη είπε ότι θα συμβάλει στη κοινή πορεία. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός κλίματος του συνεδρίου. Δεν καταλαβαίνω τις διχαστικές λογικές. Πρέπει να φανούμε αντάξιοι της εντολής του Συνεδρίου και να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην επόμενη μέρα και τη μάχη των Ευρωεκλογών”, υπογράμμισε.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, σημείωσε ότι δεν θεωρεί αυτογκόλ την στάση της Ολγας Γεροβασίλη, η οποία όπως είπε, σήκωσε το γάντι, και αντιμετώπισε την πρόσκληση του προέδρου . “Το αντίθετο θα ήταν έλλειψη δημοκρατίας. Αντέδρασε σωστά και όταν αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία το Συνέδριο ότι δεν χρειάζονται εκλογές, έκανε ενωτική δήλωση και επιβεβαίωσε την ποιότητα του ήθους και της πολιτικής της αντίληψης. Οι αποδοκιμασίες δεν ήταν από τις καλές στιγμές. Σε ένα συνέδριο της ανανεωτικής Αριστεράς αυτά είναι αδιανόητα πράγματα. Είναι καταδικαστέα και έξω από την κουλτούρα και το ήθος της Αριστεράς. Το μείζον όμως είναι η ενωτική απόφαση του συνεδρίου και η δεδηλωμένη του πρόθεση να συνεχίσουμε όλοι μαζί. Για να αποτελέσουμε το αντίπαλο δέος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, στην ακρίβεια, την καταπάτηση του κράτους δικαίου”, επεσήμανε.

    Για τον Αλέξη Τσίπρα, την εμβληματική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και την δήλωση-παρέμβαση του, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Θα κριθεί.. Το Συνέδριο σκέφτηκε αλλιώς. Είναι ο εμβληματικός αρχηγός, πήρε το βάρος της ευθύνης και παραμέρισε. Θεωρώ απαραίτητο να απογαλακτιστούμε από την περίοδο του Αλέξη Τσίπρα. Ηταν θετικό βήμα η απόφαση του Συνεδρίου. Προφανώς ο Αλέξης έχει μια πολύ μεγάλη θέση στην καρδιά όλων μας και στην πολιτική μας ιστορία, αλλά δεν μπορούμε να πορευτούμε με βάση το ποιά είναι η άποψη του Αλέξη”.

Τέλος ο κ. Ξανθόπουλος εξήρε το κύρος και την παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου, ως προέδρου της ΚΟ και κατέληξε λέγντας ότι “πρέπει να προχωρήσουμε ενωτικά στην επόμενη μέρα για τη μάχη των υρωεκλογών. Τα υπόλοιπα δεν αφορούν την κοινωνία. Προερχόμαστε από διπλή εμφατική ήττα. Αν δεν διαμορφώσουμε την πολιτική μας πρόταση, αν δεν οργανώσουμε την συνεννόηση μεταξύ μας, η κοινωνία δεν θα μας ακούσει”.